Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Autobus s dětmi havaroval na sněhu

Bez zranění se dnes dopoledne obešla dopravní nehoda autobusu, který v Lažánkách na Blanensku havaroval s dětmi.

Autobus Karosa, který vezl 52 žáků prvního stupně základní školy v Rudicích a tři dospělé z plavání v Blansku, v levotočivé zatáčce na rozbředlém sněhu v obci Lažánky vyjel mimo vozovku do příkopu, kde se zastavil o strom a zůstal mírně nakloněný na pravý bok.

Nehoda byla hasičům na tísňovou linku ohlášena v 11.08 hodin, na místo vyjela jednotka ze stanice v Blansku. Protože otevření dveří autobusu bránila zemina, hasiči odkopali zhruba 10 centimetrů rozmoklé hlíny a dětem i dospělým pomohli ven z vozidla. Opakovaný průzkum potvrdil původní zjištění, že při nehodě nebyl nikdo zraněn. Pro děti a učitele byl přistaven náhradní autobus, který žáky před 12. hodinou odvezl do školy.

Hasiči zajistili místo nehody a řídili dopravu. Únik provozních kapalin v povidla nebyl zjištěn. Pro snadnější vyproštění prázdného autobusu z příkopu hasiči odkopali další vrstvu zeminy. Krátce před 13. hodinou pak autobus na laně vytáhli zpět na silnici. Autobus byl po nehodě pojízdný a řidič s ním v doprovodu hasičského zásahového vozidla odjel do Blanska.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet