Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den Kozla s hasiči

Propršená sobota ve Velkých Popovicích.

Dne 4. 6. 2005 se konal ve Velkých Popovicích již 13.ročník akce Den Kozla, kterou pořádá tradičně tamější pivovar. Letošní ročník měl jako hlavní program ,,Velkou hasičskou show,,.

Vše začalo již v ranních hodinách, kdy se do pivovaru sjelo několik hasičských veteránů, které měl na starosti matador hasičských tradic Jindřich Hejduk spolu s Alenou Borlovou. Poté dorazil HZS hl.m. Prahy, který instaloval mezi pivovarské komíny později předvedenou lanovku. Se svým chemickým speciálem dorazil i HZS Českých drah z Prahy. Po obědě přijel ještě vůz RZA od HZS Středočeského kraje, PS Říčany.

Celá hasičská akce začala přesně v 10.00, kdy se malá kolona veteránů přesunula za zvuku sirén od pivovarského nádraží na popovické náměstí, kde byla spolu s moderní technikou vystavena. V 11.00 uvedl moderátor dne Aleš Háma první ukázku. Jednalo se o ,,požár,, rodinného domku, dle Hámových slov ,,okálu,,. O požární zásah se postaral Sbor dobrovolných hasičů z blízkých Mnichovic. Požár byl brzy úspěšně uhašen, a tak přítomní diváci si mohli během příprav další ukázky poslechnout příjemnou muziku, na venkovní scéně hráli např. František Nedvěd a Druhé podání, Fleret a k tomu vesele koštovat velkopopovické pivo a zvláště k tomuto dni uvařený hasičský speciál Velkopopovický Kozel Florian. Ke každému tomuto pivu se dostával i dar, což byla skládací replika staré hasičské přilby. Floriana se vypilo opravdu hodně, o tom svědčil fakt, že snad každý druhý člověk měl přilbu na hlavě…

Ve 13.00 byla předvedena lezeckou skupinou HZS hl.m. Prahy pod vedením Karla Maliny již anoncovaná divácky velmi atraktivní lanovka mezi malým a velkým pivovarským komínem. Sjezd po laně byl pro hasiče náročný, protože jim téměř v cestě stála anténa. Vše ale tito profesionálové pražského sboru zvládli bez chyby. Co však zde musím velmi ocenit, je jejich nasazení a obětavost. Být zavěšen na laně dlouhé minuty ve vytrvalém dešti není ani pro zkušené lezce – záchranáře moc velká paráda.

Déšť, to byla také jediná věc, která kazila celkový dojem akce Den Kozla, ale s počasím se holt nedá nic dělat.

Na další ukázku, která byla plánována na 14.15, se však počasí umoudřilo. Jednotka HZS Středočeského kraje, PS Říčany, které vypomohl drážní kolega, předvedla za pomoci hydraulického vyprošťovacího nářadí vyproštění osoby z havarovaného automobilu. Zaklíněným řidičem nebyl nikdo jiný než moderátor Aleš Háma, který svoji roli zachraňovaného řidiče a i práci hasičů opravdu vtipně komentoval.
Po ukončení této také divácky atraktivní ukázky následoval za pomoci lezecké skupiny HZS hl.m. Prahy sjezd Kozla na laně od malého pivovarského komínu na nádvoří. Ona to pod maskou a kostýmem vlastně byla odvážná Kozlice a pěkná…

Deštivý Den Kozla vesele pokračoval, pivo teklo proudem, historické i moderní hasičské vozy stále obklopovalo velké množství návštěvníků. K poslechu hrála hudební skupina Nezmaři, po ní závěrem ještě Semtex.

To hlavní však na všechny přítomné teprve čekalo. Moderátor Aleš Háma si na podium k mikrofonu pozval ten den již po druhé Martina Kavku, ředitele občanského sdružení TRIPOS (provozovatel serveru Požáry.cz) a organizátora této kozlovské hasičské show. Ten pak společně s moderátorem anoncoval poslední ukázku. Jednalo se opět o ,,požár,, tentokrát stodoly, který hasil jako již dnes jednou SDH Mnichovice. Hasičům se však během bojového rozvinutí útočného hadicového vedení začal najednou motat pod nohy pomatený ,,majitel,, hořící nemovitosti. Neustále křičel dělejte, haste, prostě blázen, zmatený jak lesní včela. Najednou však zmizel. Když byl požár lokalizován, tak se znenadání rozlétla vrata stodoly a z nich vyběhl hořící právě její majitel! Hasiči byl však okamžitě uhašen. Ted vážně, nejednalo se o majitele, nýbrž o kaskadéra ze společnosti Filmka, který svým vystoupením zpestřil průběh zásahu pro diváky.

To už se Den Kozla pomalu blížil ke svému konci. A věřte, že začalo svítit sluníčko. Jako naschvál. Nicméně i přes rozmary počasí to byla vydařená akce.

Závěrem článku musím ocenit jak všechny přítomné hasiče, zejména pražské lezce, tak samozřejmě i návštěvníky akce, protože těch i přes velkou nepřízeň počasí dorazilo dost a při ukázkách dokázal naši práci někdo ocenit.

Poděkování patří pochopitelně i velkopopovickému pivovaru, že vůbec takovou akci každoročně pořádá. I když s hasiči to bylo letos poprvé.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout průběh celé akce. Ty malé tečky na komínech, to jsou pražští hasiči-lezci. Je tam vidět i hořící ,,majitel,, – kaskadér.
Sdílet