Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

KAUZA: Stačilo 12 cm sněhu a Václavice byly neprůjezdné

Krutou pravdu o nevhodnosti vedení objízdné trasy pro kamiony přes Václavice, která se nakonec přes odpor místních obyvatel i Městského úřadu v Hrádku nad Nisou stala skutečností, ukázal hned první sníh.

Nejprve okolo desáté hodiny zablokovala těžká cisterna průjezd Václavicemi, když nedokázala přejet most u odbočky k Uhelné, ačkoli tento úsek nepatří na trase mezi nejvíce strmé. Druhý kamion uvízl v zatáčce hned za cisternou. Zasahující policejní Škoda Octavia „přistála“ na plotě jednoho z přilehlých domů. Odklidit jí musela odtahová služba.

Ve vzniklé zácpě uvázly další nákladní a osobní vozy, ale také autobus nebo obědy pro mateřskou školku.

Okolo poledne situaci dále zkomplikovala srážka posypového vozu a terénního automobilu s přívěsem na opačné straně odbočky k Uhelné. Václavice jsou před jednou hodinou odpoledne už tři hodiny neprůjezdné.Po sedmi dnech od chvíle, kdy Václavicemi začaly projíždět kamióny do chrastavského závodu Benteler, začal padat sníh. Po pár hodinách se v obci, která leží 2 km od Hrádku nad Nisou, zastavila doprava.

„V pondělí odpoledne už Václavicemi neprojela ani osobní auta, protože v jejich dolní části zůstalo uvězněných 15 kamiónů“, konstatoval předseda osadního výboru Václavice Jaroslav Sklenář. „Naplnily se tak naše obavy, že pár cm sněhu způsobí ve Václavicích dopravní kolaps“, dodává. Václavicemi by v pondělí odpoledne neprojeli v případě potřeby hasiči, ale patrně ani lékař. Do jejich horní části byl přístup jen z Chrastavy, zatímco od Grabštejna byla silnice v délce 2 km zcela ucpaná. Mezi kamióny uvízla osobní auta, ale také autobus se zaměstnanci do průmyslové zóny v Liberci. Nemluvě o neprůjezdnosti pro běžnou linkovou dopravu. „Potvrdily se tak naše nejhorší obavy. Navíc se problémy jedné obce postižené povodní přenášejí na jinou, rovněž postiženou obec. S tím zásadně nesouhlasíme“, říká starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

V úterý 30. 11. se ve Václavicích opět koná veřejná schůze osadního výboru. Osobně se jí má zúčastnit starosta Chrastavy Ing. Michael Canov. Na schůzi má představit plán Chrastavy na zvýšení bezpečnosti dopravy ve Václavicích. Ten spočívá v jejich úplném zjednosměrnění. Myšlenka, že do sousedního Hrádku nad Nisou budou obyvatelé Václavic jezdit do práce, do škol či za lékaři přes Chrastavu, což znamená minimálně 14 km navíc, se jim vůbec nelíbí: „S průjezdem kamiónů přes Václavice jsme nesouhlasili mimo jiné proto, že se tím značně sníží bezpečnost. Zjednosměrnění by sice částečně pomohlo, ale domnívám se, že je to jen alibismus.

Chrastavští určitě musí vědět, že nebudeme souhlasit s takovou objížďkou. Pro mě osobně by to znamenalo vozit dceru do václavické školky, kterou mám 1 km od domu, objížďkou 17 km dlouhou. V Hrádku má navíc spousta lidí práci. Jenže když se postavíme proti tomuto řešení, bude to vypadat, že sami pro zachování bezpečnosti nic udělat nechceme“ říká jeden z obyvatel Chrastavy Ing. Radek Petr.

Situaci ve Václavicích komplikuje nemožnost používat posypovou sůl. V obci není zaveden vodovod, obyvatelé získávají pitnou vodu ze studní. Některé jsou jen pár metrů od silnice.

Vít Štrupl

Sdílet