Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu osob z lanovky

V pondělí 29. listopadu 2010 proběhlo plánované cvičení hasičů – leteckých záchranářů a lezců z centrální stanice Hradec Králové a stanice Trutnov na lanovce Černá hora – Protěž v Janských Lázních v Krkonoších. Cvičení se mělo uskutečnit za podpory vrtulníku, ale kvůli nepříznivému počasí nemohl vzlétnout. Výcvik tak probíhal pouze s lezeckým vybavením pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou.

Hasiči cvičili na čtyřsedačkové lanové dráze Protěž, která je v provozu pouze v zimě a v případě poruchy může „uvěznit“ až 260 lyžařů. Samotná lanovka je dlouhá 1275 metrů a končí v nadmořské výšce 1005 metrů. Provozovatel je v případě poruchy lanovky povinen zajistit evakuaci všech osob ze sedaček do dvou hodin, proto se hasiči zaměřili především na nácvik rychlého a bezpečného spuštění lidí ze sedaček.

Lezci a letečtí záchranáři si postupně vyzkoušeli výstup na podpěru lanové dráhy, spuštění po nosném laně k sedačce, zajištění a spuštění osoby na zem.

Hasiči cvičí na lanových drahách pravidelně, minimálně však jednou do roka. Během roku se připravují na různé typy událostí, se kterými se mohou setkat. Jejich nasazení je nezbytné při zásazích v nepřístupných terénech hor, skal nebo např. při povodních.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet