Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli k devíti nehodám

Hasiči v Jihomoravském kraji včera od rána do 17.30 hodin vyjížděli k devíti dopravním nehodám.

K první nehodě vyjížděli už ráno krátce po 5. hodině na silnici v obci Starovičky na Břeclavsku. Při srážce vozidel Škoda Felicia a Ford Escort byl jeden účastník nehody zraněn a zdravotníci ho převezli do nemocnice. Hasiči zajistili místo nehody, na autech udělali protipožární opatření a překážející havarovaná vozidla odtlačili na chodník.

V 7.25 hodin byla ohlášena nehoda na dálnici D1. Na 208. kilometru poblíž motorestu Rohlenka ve směru z Vyškova do Brna havarovala dvě auta. Nehoda se obešla bez zranění, z poškozených aut vytekla jen chladící kapalina. Hasiči na vozidlech udělali protipožární opatření, odpojili baterie. Protože řidička jednoho z nepojízdných aut vezla svoji dceru a další školačku z Brazílie, hasiči obě dívky prochladlé v mrazu umístili do vyhřáté kabiny zásahového vozidla do doby, než pro ně přijel příbuzný.

Na Brněnsku hasiči dopoledne ještě zasahovali u nehody vozidla Renault Thalia, na které za jízdy mezi obcemi Kobylnice a Prace spadla polovina vyvráceného stromu. Padající kmen rozlomené třešně na autě rozbil přední sklo a poškodil také levé dveře. Řidič nebyl zraněn. Hasiči kmen, který zatarasil celou šíři vozovky, pomocí motorové pily rozřezali. Promrzlému řidiči do příjezdu policistů a odtahové služby poskytli přístřeší v zásahovém vozidle.

Dvě jednotky hasičů ze stanic v Rosicích a v Brně-Starém Lískovci a další jednotka ze stanice ve Velké Bíteši v kraji Vysočina po 14. hodině zasahovaly u série hromadných nehod na dálnici D1 u obce Javůrek na Brněnsku. Na 172. kilometru ve směru z Prahy do Brna zasahovali u tří nehod. Při první nehodě se střetla tři nákladní vozidla, dvě dodávky a pět osobních aut. Řidič jednoho nákladního auta byl zraněn. U druhé nehody se jednalo o srážku tří nákladních automobilů a dvou osobních aut. Nedaleko odtud havaroval autobus a dvě osobní auta. Autobus sjel do svodidel. Zdravotníci do nemocnice celkem převezli dva zranění účastníky nehod. Hasiči na vozidlech udělali protipožární opatření a odpojovali baterie. Havarovaný prázdný autobus, ve kterém nebyl nikdo zraněn, vyprostili. Na místě kromě hasičů, policistů a zdravotníků také zasahovali také pracovníci asistenční služby s vyprošťovací technikou. Dálnice byla ve směru do Brna uzavřena. V 16.23 hodin hasiči překážející havarovanou dodávku odtáhli a uvolnili levý jízdní pruh.

V Brně hasiči krátce před 15. hodinou vyjížděli do Hradecké ulice k nehodě osobního auta, které skončilo převrácené částečně na boku a na střeše. Hasiči auto zabezpečili proti případnému vzniku požáru a po vyšetření nehody vozidlo pomocí automobilového jeřábu postavili zpět na kola.

Na Vyškovsku hasiči od 14. hodin zasahovali u Slavkova, kde havarovalo vozidlo Renault Kangoo. Řidička s autem sjela do rybníka. Z kabiny auta, které bylo ve vodě až po střechu, vytáhla tříleté dítě a snažila se dostat ke břehu. Silně podchlazenou 45letou ženu s tříletým chlapcem z rybníka zachránil policista, který byl u nehody jako první. Policista skončil do vody, ženu s dítětem vytáhl na břeh a zavolal jí pomoc zdravotníků. U havárie zasahovaly dvě jednotky hasičů ze stanic ve Slavkově a v Bučovicích. Jeden z hasičů v neoprenovém obleku sestoupil do rybníka a prozkoumal auto. Vozidlo pak uvázal na lano a hasiči ho nejdříve přitáhli ke břehu a poté vytáhli ven. Řidičku a dítě zdravotníci převezli do nemocnice. U auta, z něhož nebyl zjištěn únik ropných látek, hasiči odpojili baterii. Kvůli podezření, že ve vozidle kromě ženy s dítětem mohl jet i další člověk, byli na místo k prozkoumání rybníka povoláni i policejní potápěči. Hasiči potápěčům částečně zamrzlý rybník osvětlili a nastavovacím žebříkem jim usnadnili přístup do vody.

Na Znojemsku hasiči zasahovali u dvou nehod. Ve Znojemské ulici v Moravském Krumlově vyprošťovali dva kamiony uvízlé ve sněhu. V obci Plaveč z příkopu vyprošťovali linkový autobus na plynový pohon. K vytažení autobusu bez pasažérů kromě hasičů přijely také dva traktory.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet