Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Železniční nehoda ve Valašském Meziříčí

Krátce po včerejší deváté hodině večerní vyjížděly tři jednotky profesionálních hasičů k vážné dopravní nehodě osobního vlaku a automobilu. Na krajská operační střediska hasičů a zdravotnické záchranné služby bylo zaznamenáno více tísňových hovorů a vzhledem k závažnosti proto bylo vysláno větší množství záchranářů.

Hasiči společně se záchranáři provedli pomocí hydraulického zařízení vyproštění celkem 4 osob, které byly velmi těžce zaklíněny ve vozidle. Následky nehody jsou tragické na místě nehody jeden člověk zahynul a zbylé tři osoby byly zraněny, z toho dvě těžce. Cestující ve vlaku zranění nebyli. Místo nehody si pak převzala Policie ČR, která bude šetřit její příčinu.

Policie ČR, por. Mgr. Lenka Javorková a ZZS Zlínského kraje:

Totožnost řidiče, který zemřel na místě dopravní nehody, zatím neznáme. Zbylá osádka vozu z Novojičínska je ve věku 19–22 let.

Devatenáctiletý mladík utrpěl těžké poranění hlavy, zhmoždění hrudníku a páteře. V kritickém stavu byl převezen na ARO valašskomeziříčské nemocnice. Po stabilizaci stavu jej přepravila posádka s lékařem na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Olomouci. Další dva muži byli po ošetření převezeni na chirurgickou ambulanci ve Valašském Meziříčí se středně těžkými zraněními dolních končetin.

Strojvedoucí v osobním vlaku jedoucí z Rožnova p. R. do Valašského Meziříčí, před železničním přejezdem houkal a použil rychlobrzdu, střetu již nedokázal zabránit. Po srážce hnací vůz vlakové soupravy vykolejil. Ve vlaku cestovalo pět lidí a průvodčí, nikdo nebyl zraněn. Dechová zkouška u strojvedoucího byla negativní.

Provoz na železniční trati byl obnoven několik minut po třetí hodině ráno.

Zasahující složky

  • HZS Valašské Meziříčí
  • HZSP SŽDC – Přerov
  • Policie ČR
  • Zdravotnická záchranná služba

Drážní inspekce a PČR

Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži. Před přejezdem je však dopravní značka „Stůj, dej přednost v jízdě!“, kterou řidič nerespektoval.

Foto: HZS, PČR, DI

Sdílet