Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Interschutz 2005, část 6.

Osobní ochranné prostředky a pracovní pomůcky – halová expozice.

Svůj stánek na veletrhu Interschutz 2005 měl snad každý zásadní výrobce požárního příslušenství a ochranných pracovních pomůcek. Jednalo se např. o firmy HAIX, BOS, EWS, Völkl – výrobci hasičské obuvi. Dräger, Scott, Fenzy. Interspiro, Auer/MSA – výrobci dýchací techniky. Dále pak Amkus, Holmatro, Lukas, Vetter – výrobci vyprošťovacího zařízení a pneumatických vaků. Svoji expozici zde měl i český výrobce zásahových oděvů, firma DEVA F-M. Kdybych měl zde opravdu vyjmenovat všechny vystavovatele, nenapsal bych nic jiného.

Začnu stručným shrnutím veletrhu. Všechny zde vyjmenované firmy a jejich výrobky = ukázková kvalita.

Výrobci dýchacích přístrojů předvádějí rok od roku stále neuvěřitelnější produkty. Při vzpomínce, že mnoho našich sborů dosud používá a dlouho používat bude IDP Saturn, to by jeden div nebrečel. Vše je to bohužel jen a jen o penězích. Kvalitní dýchací přístroje stojí mnoho desítek tisíc korun. Ale to už je o něčem jiném… Dräger, Scott, Fenzy. Interspiro, Auer/MSA, prostě super ,,dejcháky,,.

Standardní expozici měl každý výrobce vyprošťovacího nářadí. Z této meze vybočovala již tradičně holandská značka Holmatro. Měla skutečně impozantní stánek, v něm pochopitelně mnoho skvělých vyprošťovacích prostředků a nejrůznějších pomůcek. Z nich nás nejvíce zaujala příručka k vyprošťovacím pracem. Tato pro hasiče báječná pomůcka byla, světe div se, i v českém jazyce! Dokonce byla i na prodej, ale nepatřila k nejlacinějším věcem…Již jsem o něčem takovém slyšel, ale viděl na vlastní oči poprvé. Pokusíme se kontaktovat českého zástupce Holmatra, firmu JaGa a když spolupráce vyjde, něco o této publikaci napíšeme (tedy náš vyprošťovací specialista Luboš Samec).

Dalším ze stánků, který nás zaujal, patřil výrobci hasičské obuvi, firmě HAIX. Ta nejen že předvedla několik nových modelů bot, ale každý si mohl v rámci veletrhu v jejím shopu zakoupit obuv Florian Flash v novém provedení, ale samozřejmě i klasickou verzi. Cena nových HAIX Florian-Flash byla 199,– Euro. Což je našich cca 6.000 korun. Je to příznivější cena než např. v naší VPO, ale uvědomme si, že je to cena veletržní. Osobně mě ale zaujalo několik modelů bot, které jsou určeny jako velitelské či staniční. Bohužel u nás to není reálné kvůli jejich ceně. Dále HAIX prodával klasické nazouvací boty, tzn,,lepší půllitry,, za 169 Euro. V současnosti je mnoho firem, které vyrábějí de facto stejnou obuv, na veletrhu jich bylo nejméně šest. O ochranných oděvech ani nemluvě.

Kdybych zde psal jen o známých firmách, asi by to pro vás, čtenáře, nebylo dost zajímavé. Tak tedy zmíním dva poměrně zajímavé stánky. První z nich je expozice ruského ministerstva ,,katastrof,, EMERCOM. Ta měla pod sebou mimo jiné i stánek již představené firmy Požtechnika. Ale o té psát nechci. U stánku EMERCOM RUSSIA mě zaujala expozice firmy Sopot, ta vyrábí vodní i pěnové lafety. Chtěl jsem o ní již dříve napsat článek, ale vidět jejich výrobky na vlastní oči byla ,,pecka,,. Tato ruská firma je naprosto schopná konkurovat všem renomovaným ve svém oboru. A to jak cenou, tak samozřejmě i kvalitou. Zajímavé bylo i ruské vyprošťovací zařízení. Bylo pod názvem PROSTOR. Vypadalo velmi kvalitně a pochopitelně na ruské poměry i bytelně.

Druhým velkým stánkem se prezentovala Čína. Ta zde předvedla svoji verzi zařízení IFEX, mnoho ochranných pomůcek a v neposlední řadě, i když jen mediálně prezentované, požární automobily. Čínská firma JD Fire vyrábí veškerá požární vozidla na klasických podvozcích, které jsou známé i u nás. Ať už jde o cisterny, kombinované vozy či plošiny. O některém z čínských výrobků přineseme v budoucnu článek.

Další novinkou byla nová verze největšího konkurenta hasičské přilby Gallet a to známé přilby Heros od firmy Rosenbauer. Ta nese označení Xtreme. Designově je to něco mezi starým Herosem či Herosem H2 a přilbou Gallet. Podle mých zkušeností s klasickou přilbou Rosenbauer Heros (používal jsem ji 10 let, nyní mám již nějaký čas Galletu) se jistě bude opět jednat o skvostný výrobek od této renomované firmy. Tato rakouská značka ještě předvedla kolekci kvalitních ochranných oděvů.

Konsorcium MSA, mezi něj spadá např. výrobce DT, firma Auer a mimo jiné i již zmíněný Gallet, zde předvedlo také velkolepou expozici. Té vévodil obrovský červený model právě přilby Gallet.

Musím zde také zmínit po schodech ,,chodící,, vysavač nebezpečných produktů. Ten pochází od firmy AAT. Z určitého hlediska se může jednat o pohodlnost, ale osobně si myslím, že je to velmi praktická věc.

Na veletrhu mělo své zastoupení i několik výrobců ochranných protichemických oděvů. Tyto obleky mimo jiné své výrobky produkují pochopitelně i firmy jako Dräger, Auer atd. Zde však zmíním švédského výrobce, firmu Trellchem, Treleborg. Ta zde představila celou modelovou řadu protichemických oděvů včetně novinek.

Zmínit musím alespoň jednoho za všechny výrobce svítilen a to firmu Lucino. Její ,,ledková,, baterka je parádní, jako ostatně všechny výrobky.

Jako poslední uvedu holandsko-britskou firmu FIRE-BIRD. Ta se prezentovala pick-upem Ford Ranger. Jeho korba byla uzpůsobena pro vyměnitelné kontejnerové nástavby. RZA, čerpací apod.

To je tak zhruba vše z veletržních hal, určitě by se ještě našlo něco podstatného, na co jsem já třeba zapomněl, ale jako ,,informační,, článek to snad bude stačit. Těšte se na článek o požárních speciálech z veletrhu…



Sdílet