Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc kamionu a odklízení sněhu z ulic

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v pátek 3. 12. 2010 dopoledne v Kyjovicích (okres Opava), kde kamion Volvo, naložený 25 tunami ocelových plechů, nedokázal vyjet do táhlého stoupání nedaleko konečné tramvaje číslo 5. Hasiči jej pomocí vyprošťovacího speciálu Mercedes Bizon spustili na laně na rovinu. Kamion pak odjel na Ostravu.

Informaci o problémech kamionu obdrželo operační středisko hasičů v pátek dopoledne před půl desátou. Na místo vyjely dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic v Porubě a Zábřehu, odkud vyjel i vyprošťovací speciál Mercedes Bizon. Pokud by se kamion pokoušel dostat špatně průjezdným kopcem dál, mohl by se dostat do větších potíží.

Hasiči proto zavěsili těžký kamion na lano Bizona a pomalu jej spouštěli po silnici dolů až na rovinu u bývalého hostince. Operace se povedla bez komplikací a zranění. Řidič z Opavska, který dopravní situaci v Kyjovicích neznal, raději odjel směrem na Ostravu a vyčkal nových instrukcí dispečera firmy.

V pátek po poledni vyjely tři hasičské tatrovky uklízet sníh z páteřních ostravských silnic (Rudná, Místecká a Plzeňská ulice). Až do odvolání. Opět na požádání Ostravských komunikací.

Z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje pomáhají dvě Tatry (stanice Přívoz a Poruba), třetí je ze zbrojnice dobrovolných hasičů Ostrava-Krásné Pole. Tentokrát jezdí samostatně (bez vozidel Ostravských komunikací). Letos vyjelo poprvé 5 hasičských Tater s radlicemi či šípovými pluhy ve středu 1.12. večer. Sníh uklízely z frekventovaných ostravských silnic až do čtvrtečního rána.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet