Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u nehod a odstraňovali stromy

U série nehod a stromů hrozících pádem pod tíhou sněhu dnes zasahovali hasiči zejména v Brně a okolí.

Do 16 hodin vyjížděli k sedmi dopravním nehodám. K první z nich vyjížděli už před sedmou hodinou ráno do Vranova u Brna k vyproštění auta, které skončilo na střeše v potoce. Nehoda se obešla bez zranění, únik provozních kapalin nebyl zjištěn. Vozidlo hasiči vyprostili pomocí automobilového jeřábu.

Další auto, které havarovalo mimo vozovku, hasiči vyprošťovali přes 13. hodinou v Omicích na Brněnsku. Auto bylo zaklíněné mezi dvěma stromy, majitel na místě nebyl. Stromy hasiči postupně odřezali, auto vytáhli na silnici a pomohli naložit k odtahu.

Ve 14.25 hodin byli hasiči povoláni k vyproštění autobusu, který na silnici z Jinačovic do Kuřimi na Brněnsku zadní nápravou sjel do příkopu. Autobus vytáhl vyprošťovací automobil Man ze stanice v Lidické ulici.

Před 15. hodinou jednotky ze stanic v Židlochovicích a v Hustopečích vyjížděli k nehodě kamionu a dodávky se zeleninou na 5. kilometru dálnice D2. Nehoda ve směru do Brna se obešla bez zranění, z vozidel unikly provozní kapaliny, Hasiči na vozidlech udělali protipožární opatření a sorbentem likvidovali skvrny ropných látek. Z nádrže kamionu přečerpávali zbytek nafty. Likvidace následků nehody zablokovala jeden jízdní pruh, druhý jízdní pruh zůstal průjezdný.

V Brně hasiči dopoledne zasahovali v ulici Kociánka u Soběšic u nehody auta, které havarovalo do příkopu. Nikdo nebyl zraněn, únik provozních kapalin nebyl zjištěn. Hasiči vozidlo zabezpečili proti případnému vzniku požáru a pomocí automobilového jeřábu ho vytáhli zpět na silnici.

Ve 12.20 hodin byla ohlášena další nehoda v Hostislavově ulici v Brně-Žebětíně. Jednalo se opět o havárii jednoho vozidla, které skončilo v příkopu převrácené na střeše. Při příjezdu hasičů byla zraněná řidička se dvěma dětmi mimo vozidlo v péči zdravotníků. Hasiči na autě udělali protipožární opatření. Auto pak z příkopu vytáhli a umístili na krajnici silnice tak, aby nepřekáželo provozu.

V Bubeníčkově ulici v Brně-Židenicích hasiči zasahovali u nehody auta, které narazilo do sloupu veřejného osvětlení. Zraněný řidič byl při příjezdu hasičů v péči zdravotníků. Hasiči vozidlo zabezpečili proti případnému požáru. Protože sloup byl silně poškozen, hasiči pomocí automobilového žebříku odstranili osvětlovací těleso.

V Čermákově ulici v Brně-Starém Lískovci hasiči pomocí motorové pily odstranili nebezpečně nakloněné stromy. Mohutnou borovici nakloněnou nad chodník a hrozící pádem také odřezali u dětského domova Dagmar v Zeleného ulici v Brně-Žabovřeskách.

V hotelu Santon v Hrázní ulici u Brněnské přehrady hasiči odčerpávali vodu ze zatopené šachty.

Sníh dnes zaměstnával také hasiče z podnikové jednotky Správy železniční dopravní cesty. Hasiči vyjížděli k čistění vlakových výhybek a odstraňování sněhových závějí na brněnském nádraží a na další místa v kraji.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet