Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TATRA vs SCANIA – část 2

Nejdříve bych se chtěl všem čtenářům omluvit zato,že jsem dlouho nezveřejnil další informace. Vše způsobila má zdravotní indispozice.Proto bych chtěl teď vše napravit. V další tabulce Vám přinášíme servisní náklady na jednotlivá auta.

Tabulka je rozdělena na dvě části. Všeobecná část, v níž jsou zahrnuty ceny za garanční prohlídky a za celkový servis,když auto musí jít na prohlídku.
Ceny náhradních dílů jsme vybrali po konzultaci s odborníky. Jedná se o náhradní díly,které jsou nejčastěji žádány. Je to celkový průřez tím jak co asi kde stojí. Je jasné,že se můžou náhradní díly sehnat někde levněji,ale asi nepůjde o originální díly.
Dále bych se chtěl zde vyjádřit k názoru,že nejde pořád srovnávat Tatru,která je stará 20 let s novou Scanií. Podvozky byli vyrobeny v roce 2004. Tudíž se jedná o zcela nová auta.
Bylo celkově zajímavé sledovat diskuzi při testu o tom jak se často musí do servisu. Například hasiči ze Stochova,kde mají nestarší Scanii řady 4 říkali,že v servisu byli celkem dvakrát. A to jen v případě toho,že jim na vozidle praskl řemen. Hasiči z Humpolce zase nedali dopustit na svoji Tatru. Myslím,že když někdo koupí Tatru,tak s ní bude spokojen a další auto si koupí zase Tatru. Kdo si koupí Scanii,tak bude zastáncem Scanií.
Proto se zde nechci zaobírat tím,které auto je lepší nebo horší na servis.
Obě auta jsou velmi kvalitní a přeji,aby obě auta dobře sloužila.

PARAMETRY HODNOCENÉ HASIČI

Po návratu z testovacího okruhu jsme obě auta předali k odborné konzultaci těm nejpovolanějším profesionálům-hasičům.Hodnotili je hasiči z HZS Ústí nad Orlicí.
Auta byla zpřístupněna úplně celkově a hasiči měli možnost prolézt všechny jednotlivé schrány a útroby,které na autě byli.

Tatra-čeho jsem si všiml nejvíce bylo to,že bylo kritizováno čelní sklo.Bylo malé a špatný výhled před a pod auto.Jinak bylo kladně hodnoceno,že nástavba není tak vysoko jako u scanie.Nemusíme s tak natahovat vysoko pro vybavení.

Scánie-zde bylo velmi kladně hodnocena kabina.celkový prostor byl velký,ale o tom až v příštím článku a hodnocení kabin.Nástavba byla celkově výše a tak i vrchní police byli celkově výše a co to znamená si domyslíte.

Celkový počet bodů,které jednotlivé auto může dosáhnout je 900 bodů.
Tatra měla celkově 649 bodů a scanie 701 bodů.Není to až tak velký rozdíl v hodnocení.Svědčí to o tom,že Tatra na tom není až tak špatně jak se někdo pořád domnívá.
Musím však upozornit na to,že se jedná o subjektivní hodnocení nástaveb.Každý hasič zde vyjádřil svůj osobní pocit jak nástavbu a kabinu vidí on.

Zpracoval : Václav HAKL

Tabulka – servisní náklady
Tabulka – parametry hodnocené hasiči

Tabulky jsou ve formátu PDF. Prohlížeč si můžete stáhnout např. ZDE

Sdílet