Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena a její syn spali v hořícím domě, zachránili je policisté

Hlídka policistů ze zlínského pohotovostního a eskortního oddělení dnes nasadila vlastní život pro záchranu druhých. Když se od operačních důstojníků policisté před půl jednou v noci dozvěděli o hořícím domě ve Fryštáku, neváhali a okamžitě jeli na pomoc. Nakonec zachránili ženu, jejího syna i psa.

Dům se střechou v plamenech našli dva policisté v centru Fryštáku do několika málo minut. O rozsahu požáru ihned informovali operační středisko a vyžádali si okamžitou pomoc hasičů. Bouchali na dveře, okna a plechovou bránu tak dlouho, až jim přišla otevřít žena v noční košili. Policisté jí řekli o požáru a ptali se, jestli je ještě někdo další uvnitř. Čtyřiašedesátiletá žena byla v takovém šoku, že vběhla znovu do domu a hlídce se ztratila. Policisté šli ihned za ní a našli ji, jak klečí a pláče v zadním pokoji. Žena naštěstí řekla, že v domě je ještě její syn. Policisté ji vzali na čerstvý vzduch a posadili ji do služebního vozu. Do domu běželi ještě jednou. Za chvíli se jim podařilo v jednom z pokojů najít spícího muže.

Když ho probudili, uvedl, že má poškozené čichové buňky a kouř necítil. Šokovaný muž začal zmateně pobíhat po domě a hledat psa. Navíc si naštěstí vzpomněl, že v domě jsou propanbutanové lahve. Policisté osmatřicetiletého muže vyvedli ven a vrátili se do hořícího domu ještě jednou. Ze schodů vzali čtyři tlakové propanbutanové lahve, které nechali chladit ve sněhu a podařilo se jim najít i psa. Zachráněným dali vodu, aby se mohli napít a umýt si oči.

Pomoc našich policistů přišla včas. Žena ani její syn neutrpěli žádné zranění a snad se podařilo předejít i rozsáhlejším škodám na majetku. Prostory v přízemí policisté prohledali, aby se přesvědčili, že uvnitř už nikdo není, do horního patra se kvůli hustému dýmu a ohni nedostali. Matka i její syn ale potvrdili, že tam nikdo nespí.

Na místo se dostavilo také několik hlídek hasičů. Další hlídka policie doteď reguluje v místech požáru dopravu. Proč začalo hořet, se zatím neví. Majitel si předběžně vyčíslil škodu na půl milionu korun.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Zlína spolu s dobrovolnými jednotkami Fryšták, Kašava, Lukov a Prštné vyjeli krátce po půlnoci k nahlášenému požáru půdních prostor a střechy rodinného domu. Hasiči ve ztížených podmínkách za použití dýchacích přístrojů provedli lokalizaci požáru a pokračovali v jeho likvidaci až do ranních hodin.

zdroj: PČR
foto: HZS Zlínského kraje

Sdílet