Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda cisterny

K dopravní nehodě osobního vozidla a nákladního automobilu převážejícího černouhelnou tekutou smolu (o teplotě asi 230 C) vyjížděli 13. června v 8:05 hod profesionální hasiči Moravskoslezského kraje ze stanice Opava, následně byli na místo zásahu povoláni dobrovolní hasiči z Hradce nad Moravicí. Celkem bylo nasazeno 8 vozidel.

Při dopravní nehodě byli zraněni oba řidiči. Těžce zraněný řidič osobního vozidla byl pomocí vrtulníku transportován do nemocnice. Řidič cisterny byl do nemocnice převezen sanitkou. Nehodu nepřežil spolujezdec z nákladního vozidla.

Jelikož se jednalo o nebezpečnou látku, byly stanoveny hranice nebezpečné zóny do vzdálenosti 100 m a ze 4 okolních domů hasiči evakuovali 7 osob. Osoby byly evakuovány v 9:30 hod, ve 13:00 se mohlo 5 osob do svých domů vrátit. Zbývající 2 osoby z domu, který je v bezprostřední blízkosti cisterny, bydlí stále u příbuzných.
Okolo 14:00 hodiny byla obnovena dodávka elektrické energie.

Hasiči na místě provedli průzkum, ustavili nornou stěnu, evakuovali obyvatele 4 okolních domů, přečerpali asi 500 l nafty z nádrže cisterny a vyprostili usmrcenou osobu z nákladního vozu.

Na místě spolu s hasiči zasahovala také Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR, zástupci města Hradec nad Moravicí a pracovníci odboru životního prostředí.

V současné době se dobrovolné hasičské jednotky z Hradce nad Moravicí a Jakubčovic střídají na místě zásahu. Poté, co černouhelná smola ztuhne, bude cisterna za asistence hasičů vytažena. Předpokládá se, že se tak stane ve čtvrtek nebo v pátek.

Na místě je stále také Policie ČR.

Silnice je i nadále uzavřená.
Sdílet