Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár cibulárny v Rohatci

Hala loupárny cibule včera (6. 12. 2010) večer vyhořela v Rohatci na Hodonínsku. Požár podle předběžného odhadu způsobil škodu za šest milionů korun.

Plameny šlehající z objektu u nádraží v centru Rohatce zpozorovali lidé z okolí a ohlásili hasičům na tísňovou linku ve 20.12 hodin. Oheň se velmi rychle šířil a při příjezdu prvních požárních jednotek byla přízemní hala o půdorysu zhruba 20 krát 10 metrů celá v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření.

Krajské operační a informační středisko HZS vzhledem k rozsahu události vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo šest jednotek hasičů – profesionální ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Rohatce, Petrova, Strážnice, Ratíškovic a Dubňan.

Proti plamenům hasiči nasadili pět vodních proudů, k hašení zbytků prohořelé střechy, která se propadla, hasiči nasadili i výškovou techniku. K doplňování vody v cisternách byla zřízena kyvadlová doprava od zdroje v okolí. V hale hasiči během zásahu ochlazovali tři tlakové lahve. Dvě třicetikilogramové a jednu desetikilogramovou láhev se podařilo zchladit na bezpečnou teplotu.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 21.15 hodin, rozebírání konstrukcí střechy a dohašování lokálních ohnisek pokračovalo do nočních hodin. Přízemní halu požár prakticky zničil, uvnitř shořelo sedm tun cibule, oheň a žár silně poškodily také výrobní technologii a zařízení haly. Příčinu vzniku požáru zjišťují vyšetřovatelé HZS JmK ve spolupráci s policejními experty.


Informovali jsem aktuálně:

SMS INFO: V Rohatci (u Hodonína) hoří jednopodlažní budova, byl vyhlášen druhý stupeň poplachu.

Požár cibulárny. Jednotky na místě. Průzkumem zjištěno, že je jedná o požár jednopodlažní budovy na ploše 10 × 20m. Nasazeno 5C proudů. V objektu se nachází 2 tlakové láhve a jednotky provádí jejich ochlazování. Lahve ochlazené a nebezpečí jejich výbuchu již nehrozí.

Lokalizace 21:15. Jednotka dobrovolných hasičů z Rohatce provádí dohled nad místem události.

Jednotky: SDH Rohatec, HZS Hodonín, SDH Petrov (HO), SDH Strážnice, SDH Ratíškovice, SDH Dubňany

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet