Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy zničil celý dům

Dvoupodlažní rodinný dům dnes večer zcela zničil požár v obci Lipůvka na Blanensku. Na místě zasahovalo deset jednotek hasičů.

Oheň, který byl ohlášen v 18.56 hodin, vypukl na střeše domu v okolí komína a rychle se šířil. Protože při příjezdu prvních požárních jednotek už byla celá střecha domu o půdorysu zhruba 15 krát 15 metrů v plamenech, krajské operační a informační středisko HZS na žádost velitele zásahu vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K likvidaci požáru se sjely profesionální jednotky ze stanic v Blansku a Tišnově, a dobrovolné jednotky z Lipůvky, Kuřimi, Černé Hory, Drásova, Vranova, Lelekovic, Tišnova a Bořitova.

V hořícím domě nikdo nebyl a hasiči museli dovnitř vniknout násilím. Proti plamenům na střeše, které se záhy rozšířily na celý dům, postupně nasadili pět vodních proudů, vodu doplňovali z čerpacího stanoviště v sousední obci Lažany. Kromě hašení domu před ohněm také chránili sousední dům. Účinný zásah ale komplikoval obtížný přístup k objektu. Dům stojí na kopci na okraji obce a příjezdová komunikace byla kluzká a téměř nesjízdná. Z části kopce, kam se hasiči s cisternami dostali, bylo nutné vodu nahoru dopravovat hadicovým vedením. Během požáru se propadla prohořelá střecha i část stropu domu. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 21.02 hodin. Rozebírání konstrukce střechy a stropu a dohašování lokálních ohnisek hoření pokračovalo do nočních hodin.

Deset let starý dvoupodlažní dům požár prakticky zničil. Škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na čtyři miliony korun. Podle dostupných informací majitel domu uvnitř zatopil v krbu a z objektu odešel. Oheň se rozhořel v okolí komínu nejdříve na ploše šest krát šest metrů a záhy na celou střechu a odtud také na obytnou část domu. Přesnou příčinu vzniku požáru budou vyšetřovatelé HZS JmK spolu s experty Policie ČR zjišťovat zítra.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet