Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v obci Zahrádky

Jedna cisterna z požární stanice Jindřichův Hradec a jedna cisterna jednotky SDH obce Studená byly v 2:45 hodin vyslány do obce Zahrádky k požáru, jež byl původně ohlášen jako požár zahradního altánku.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že požár se ze zahradního domku rozšířil i na vedle stojící stavení – stodolu s vestavenou garáží a zaparkovaným autem. Velitel zásahu si okamžitě vyžádal další posilové jednotky, k zásahu vyjely další tři cisterny, a to ze stanice Jindřichův Hradec a z jednotek SDH obcí Studená a Popelín.

Jak v případě zahradního domku, tak stodoly se jednalo o celodřevěná stavení, která zcela shořela. Požár se dále šířil i na obytný dům, zde se však zasahujícím hasičům podařilo požár zastavit a obytnou část uchránit. Požárem byl zasažen i další jednopodlažní obytný dům s garáží a průjezdem, kde požár zničil materiál uskladněný na půdě. Díky oplechovaným dveřím, které zde majitel nechal instalovat, požár dále nepostoupil.

Lokalizaci, kdy požár se již dále nešíří a na místě zásahu je dostačující počet sil a prostředků, nahlásil velitel zásahu na operační středisko HZS v 4:42 hodin. Jednotky HZS následně začaly s úplnou likvidací požáru. Okolo 6. hodiny ranní požářiště opustila jednotka SDH obce Popelín, po sedmé hodině se vystřídali příslušníci jindřichohradecké profesionální jednotky. Hasiči v tuto chvíli především rozebírají střešní konstrukce obytných domů, aby objevili a uhasili skrytá ohniska.

Vzniklá škoda byla předběžně vyčíslena na Kč 2 300 000,–-, je však možné, že s touto částkou se bude ještě hýbat. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

Ilustrační foto

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet