Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těžký sníh láme stromy

Ke stovce případů likvidace polámaných stromů vyjížděli hasiči v Plzeňském kraji od pondělí 6. prosince do 8.00 hodin úterý 7. prosince. Na místě je proto velká opatrnost při cestách autem, ale také zvážení vycházek do lesů apod.

Od 0.00 hodin 6. prosince do 8.30 hodin dnešního dne vyjížděli hasiči v kraji k rovné stovce případů, kdy z velké části likvidovali popadané stromy bránící v průjezdu na komunikacích. Stromy se lámou pod tíhou mokrého těžkého sněhu.

Počty zásahů v Plzeňském kraji:
Plzeň-město14
Plzeň-jih8
Plzeň-sever17
Domažlice28
Rokycany3
Tachov25
Klatovy5

Během včerejšího dne se objevilo také několik případů, kdy jednotky odstraňovaly sníh nebo sněhové převisy ze střech. V tomto ohledu je nutné upozornit, že za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech zodpovídají výhradně majitelé těchto objektů. Ti mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob.

  • Měli by tedy i průběžně odstraňovat sníh a led ze střech, aby nebyla střešní konstrukce nadměrně zatížena a nebyli ohroženi kolemjdoucí lidi nebo majetek.
  • Ve stavební dokumentaci jednotlivých objektů je uvedeno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet. Majitelé objektů by si proto měli všímat stavu střešních konstrukcí a měli by vyhodnotit, zda zatížení způsobené vrstvou sněhu na jejich objektu již nepřekračuje rizikové hodnoty dané stavební dokumentací.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR sníh ze střech neodklízejí, je odpovědností majitelů, aby si na tuto službu včas objednali soukromou firmu, či se obrátili na technické služby popř. představitele své obce.

Profesionální hasiči jsou určeni k záchranné činnosti a zasahují pouze v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví popř. majetek občanů. Hasiči také mohou pomoci v místech s větším pohybem osob (např. centra měst), na školách nebo zdravotnických zařízeních.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet