Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vychytávky na Terrnu HZSP Tatra

Dnes si ukážeme další vychytávku nejen pro uložení zakládacího klínu u vozidla Tatra Terrno, který se dříve od nástavbám k zákazníkovi dostával v kabině vozu – nástavbáři zkrátka odstranili držáky na klíny, které byly na Tatře z výroby, ale náhradu jim nenašli.

Hasiči z podnikového sboru samotné Tatry Kopřivnice umístili klín na levé straně nástavby mezi hrdla. Tím, že mají jedno výtlačné hrdlo pro první (rychlý) zásah v nástavbě za roletou, vznikl dostačující prostor pro zakládací klín.

Použili původní originální držák i jeho zajištění. Tím dosáhli vyhovujícího umístění. Vyjmutí klínu je rychlé a jednoduché, stačí potlačit na pojistku a je to.

Další úpravou na tomto vozidle je dodatečná montáž vzduchových ventilů. Jeden slouží pro jednoduché vysunutí osvětlovacího stožáru. Při jeho používání, kdy bylo potřeba při každém vysunutí stožáru seřídit vstupní tlak vzduchu, hasiče tato činnost zdržovala.

Zabudovali proto vzduchový ventil s výdechem (ventil manuální uzávěrky diferenciálu), který vsadili mezí přívodní vzduchovou hadici a regulátor vzduch pro stožár. Na regulátoru vzduchu je nastavený daný tlak a pak jen stačí otočit ventilem.

Druhý ventil mají zabudován pro pohon tlakového čerpadla na nebezpečné látky. Toto čerpadlo je velmi výkonné, ale je spojeno s velkou spotřebou tlakového vzduchu.

Pro pohon čerpadla hasiči používali tlakové láhve z DT, které jako všichni vozí ve vozidlech jako náhradní. V jejich případě byl používán regulační ventil ze sady pro kanálové ucpávky, které jsou ve vozidle umístěné.

Po zkušenostech se hasiči rozhodli pro možnost pohonu čerpadla vzduchem přímo z Tatry. Výkon kompresoru i při stání u zásahu, kdy motor běží na volnoběh, stačí pro běh čerpadla. Pro propojení čerpadla NL a ventilu, použili standardní vzduchové spojky.

Tak dosáhli toho, že můžou pro prodloužení hadic použit i hadice ze sady ucpávek. Tím je možnénadále používat vzduch z DT nebo přímo z vozidla.

Za hasiče z Tatry Kopřivnice
Miroslav Černoch

Sdílet