Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další otravy oxidem uhelnatým

Dne 7. prosince v 7.05 hodin byli chrudimští profesionální hasiči přivoláni do Hrochova Týnce, kde došlo k intoxikaci tří osob nebezpečným oxidem uhelnatým.

V rodinném domu matka dvou dětí zapnula plynový kotel dvě hodiny před tím, než na místo museli přijet hasiči. Tento čas stačil k tomu, aby přiotrávil osoby.

Hasiči pomocí přístroje naměřili neuvěřitelně vysokou koncentraci plynu, a to 412 jednotek ppm. Osoby byly převezeny do nemocnice. Hasiči prostor odvětrali a odpojili přívod plynu do domu.

Hasiči stále upozorňují!

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči tak stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet