Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z proražené nádrže se palivo dostalo do kanalizace

Dne 7. 12. 2010 v 17:09 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku nafty z kamionu v Malenovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jednou cisternou a speciálním protichemickým au­tem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/49 došlo k poškození palivové nádrže tahače nákladní soupravy zn. DAF.

Řidič nákladní soupravy s návěsem cisterny poškodil palivovou nádrž v úseku opravovaného hlavního tahu. Po nájezdu do opravovaného úseku komunikace došlo k proražení nádrže pravděpodobně kamenem a silniční nerovností. Z poškozené nádrže začala unikat nafta na komunikaci.

Řidič závadu zjistil asi po ujetí 350 metrů ve směru do krajského města. S kamionem zastavil u krajnice a zjistil poškození nádrže. Nafta začala natékat do kanalizace, a proto okamžitě požádal o pomoc hasiče.

První jednotka hasičů byla na místě do pěti minut od výjezdu ze stanice. Okamžitě byla pod poškozenou nádrž umístěna záchytná vana a dalšímu znečistění kanalizace hasiči zabránili pomocí kanalizační ucpávky. Další kanalizační vpustě hasiči chránili sorbenty. Řidič odhadl, že mohlo dojít k úniku asi 300 litrů paliva.

Znečištěný úsek silnice hasiči ošetřili dalším sorbentem a o události byli postupně informováni zástupci vodovodů a kanalizací, životního prostředí, správce komunikace, technické služby města i pracovníci čističky odpadních vod.

Dalším prověřováním bylo zjištěno, že při opravě hlavní silnice došlo k zaslepení dešťové kanalizace a uniklá nafta se tak nedostala do nedaleké řeky Dřevnice, ale do náhradního odtokového výkopu. Likvidační práce hasiči ukončili až kolem dvaadvacáté hodiny. Na další sanaci se bude podílet specializovaná firma, která zajistí odtěžení a likvidaci znečištěné půdy a vody.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet