Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda ohrožuje Velké Hydčice

Voda vylitá z břehů řeky v obci Velké Hydčice na Klatovsku ohrožuje od včerejšího odpoledne tamní obyvatele. Řešení situace se ujala povodňová komise a dnes na místo dorazila i těžká technika.

Zvýšená hladina řeky byla na operační středisko hasičů oznámena v úterý 7. prosince 2010 ve 16.00 hodin. Nna zúženém místě řeky se nahromadily ledové kry a vytvořily tak bariéru, kvůli které se začala voda vylévat z břehů. Bezprostředně ohroženo zatopením je deset domů, před kterými hasiči během večera vybudovali protipovodňové hráze z pytlů. Celou noc pak situaci jednotky monitorovaly. Ještě večer byla na místo povolána těžká technika ze Záchranného útvaru v Hlučíně.

Hasiči ve spolupráci se starosty obcí Velké Hydčice a Horažďovice a pracovníky Povodí Vltavy zasedli ve středu 8. prosince 2010 ráno, aby se poradili o dalším postupu prací na toku řeky. Technika z Hlučína dorazila do Horažďovic dnes před osmou hodinou ráno. Podle rozhodnutí komise byla technika nasazena asi dva kilometry po proudu řeky. Zde vjel obojživelný tank do koryta řeky. Tank měl pokračovat proti proudu a rozrážet ledovou vrstvu na řece, aby se koryto uvolnilo. Pro případ nečekaného vylití vody z břehů byly po trase umístěny hlásky, které by prostřednictvím vysílačky okamžitě informovaly o nastalé situaci. Nasazení této těžké techniky se ukázalo jako neúčinné, proud řeky je nečekaně silný a proto byl kolem poledne tento postup prací zastaven. Nyní opět zasedá povodňová komise a domlouvá další postup.

Na místě zasahují profesionální a dobrovolné jednotky z Horažďovic, dobrovolná jednotka Velké Hydčice, Záchranný útvar Hlučín a Záchranná rota Zbiroh.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet