Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Auto zaplavila voda z prasklého potrubí

K záchraně řidiče osobního vozidla z jezera na vozovce dnes hasiči vyjížděli do Bauerovy ulice v Brně-Pisárkách.

Po havárii na hlavním vodovodním řadu voda z prasklého potrubí zaplavila celou křižovatku u 9. brány brněnského výstaviště a na komunikaci se přes všechny jízdní pruhy vytvořilo jezero dlouhé několik desítek metrů. Motorista se s autem ocitl v místech, kde hladina vody dosahovala až do výše jednoho metru. Událost jako první díky kamerovému systému zpozorovali a ve 13.38 hodin hasičům a dalším složkám IZS ohlásili pracovníci Brněnských komunikací. Na místo vyjely jednotky hasičů ze stanic v Bauerově a Točné ulici. K muži, kterému voda kolem auta dosahovala až po okénka, hasiči pronikli v brodeckých kalhotách a motoristu z jezera ve 13.48 hodin vytáhli do bezpečí. Pomocí lana a navijáku pak z vody krátce po 14. hodině vytáhli také auto.

Situace si vyžádala úplné uzavření Bauerovy ulice od 9. brány výstaviště po křižovatku s ulicí Hlinky. Uzavřeny byly také tzv. tunel Hlinky (od Žabovřeské do Bauerovy ulice) pod mimoúrovňovou křižovatkou, a Pisárecký tunel ve směru do Prahy. Vozidla jedoucí ve směru od dálnice D1 do centra policisté odkláněli přes areál výstaviště. Průzkum v okolí havárie ukázal, že ve vodě kromě jednoho zatopeného auta neuvízlo žádné další vozidlo.

Ve 14.20 hodin se pracovníkům vodáren podařilo zastavit přívod vody do prasklého potrubí a voda po uvolnění kanalizačních vpustí začala odtékat do kanalizace. Hladina jezera postupně klesala. K odstranění nánosů bahna a kamení na komunikaci pracovníci vodáren nasadili dva nakladače. Odtok vody před 15. hodinou umožnil částečné obnovení provozu od 9. brány výstaviště po ulici Hlinky a také v opačném směru od Žabovřeské do Bauerovy ulice.

Když voda z původně zatopené křižovatky před 15. hodinou téměř odtekla, hasiči ukončili zásah. Místo havárie k závěrečnému úklidu vozovky hasiči předali pracovníkům Brněnských komunikací s upozorněním, že povrch mokré vozovky je nutné vzhledem k předpokládanému klesání teploty ošetřit proti případné tvorbě náledí.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet