Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili muže ležícího na ledu pod splavem v Otrokovicích

Dne 9. 12. 2010 v 07:43 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně člověka z kry na řece Dřevnici v Otrokovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem a později i se člunem. Ze Zlína na místo vyjela také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ledové naplavenině pod splavem leží člověk.

Událost byla nahlášena na tísňovou linku jedním z občanů, který šel kolem řeky dřenice a ležícího těla si všiml. Místo zásahu bylo v těsné blízkosti stanice hasičů v Otrokovicích a dosah naší pomoci tak byl velmi rychlý.

Do jedné minuty byli hasiči na místě. Velitel zásahu provedl rychlý průzkum a zjistil, že se k ležícímu muži na ledu pod splavem nedostanou, a to hlavně vlivem silného proudu. Zvýšený průtok vody z tání a dešťů posledních dvou dnů znemožnil přímou záchranu hasičů v suchých oblecích. Velitel si proto okamžitě nechal vyslat člun ze stanice.

Po dojezdu člunu se hasiči rychle dostali k tělu ležícího muže, který byl následně zachráněn a dopraven na břeh. Okamžitě byl přenesen do sanitního vozu, kde se pacienta ujal lékař zdravotnické záchranné služby. Po nutném ošetření byl odvezen do nemocnice k další nezbytné péči.

Podle záchranářů měl muž pod splavem mimořádně velké štěstí. Jeho ležící tělo bylo běžným pohledem jen špatně identifikovatelné a další svědci ho mohli považovat za ležící pytel v ledové naplavenině. V přímém ohrožení života z utonutí nebo podchlazení byla v takové situaci rozhodující doslova každá minuta.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet