Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda v Kuřimi zatopila sklepy i zahrady

Čerpání vody ze zatopených prostor a další práce si ve středu 15. června v podvečer vyžádalo odstraňování následků přívalového deště s krupobitím v Kuřimi na Brněnsku.

K prvnímu zatopenému sklepu hasiči vyjížděli krátce před 18.30 hod. a až do nočních hodin ve městě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů z požárních stanic v Tišnově a na Brněnské přehradě a dále jednotka dobrovolných hasičů z Kuřimi. Sklepy a jiné suterénní prostory domů hasiči odčerpávali v ulicích Kout, Zahradní a v Bezručově čtvrti, zasahovali také ve výrobní hale podniku Prefa, kde voda zaplavila tři jímky a hladina v hale dosahovala výšky 20 centimetrů. V ulici Na vyhlídce hasiči odčerpávali zatopenou jímku, z níž hrozilo podmáčení základů domu. Ze sklepa restaurace v Tišnovské ulici do místního potoka odčerpali menší podzemní jezero – voda zatopila do výše 50 centimetrů sklep o rozloze cca 50 čtverečních metrů. Dvě čerpadla hasiči nasadili na odčerpání jezera, které vzniklo na ploše cca 15 krát 15 metrů v Legionářské ulici. Odtok vody se urychlil poté, co se podařilo uvolnit kanálovou vpusť. Ve sklepě rodinného domu v ulici Na Královkách naopak nebylo možné vzhledem k nízké hladině vody nasadit čerpadlo a bylo nutné vyčkat na přirozený odtok vody. Bez zásahu hasičů se obešlo odstraňování zbytků střechy, kterou vítr strhl ze stavby nové výrobní haly v průmyslové zóně města.
Nejnáročnější zásah hasiči absolvovali v ulici Úvoz, kde se rozlila voda z potoků Kuřimka a Luční a kanalizace nestačila příval zachytit, vzniklé jezero zaplavovalo řadové garáže i sklepy a zahrady domů. V části ulice hladina dosahovala výšky přes 50 centimetrů. Protože voda stále přitékala, bylo nutné nejdříve uvolnit kanalizační vpustě a po odtoku vody z ulice zahájit čerpání ze sklepů a dalších prostor 6 domů. Kromě čerpání vody hasiči také čistili povrch vozovky od nánosů bláta. Zásah jednotek HZS byl ukončen ve 22.21 hodin.
Situaci v ulici Úvoz a okolí přibližují snímky.
Foto: HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet