Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru podkroví byla zraněna jedna osoba

Dne 8. 12. 2010 v 0.15 hodin přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje ohlášení požáru střechy domu na Lipovém náměstí v Doksech. K pomoci byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa spolu s dobrovolnými kolegy z Doks a Dubé s pěti cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.

Hasiči po příjezdu na udanou adresu zjistili, že ze střechy domu, v němž se nachází restaurace, šlehají plameny. Odpojili přívod elektrické energie a plynu a na požár nasadili dva vodní proudy. Krátce před 2. hodinou začali hasit další skryté ohnisko požáru třetím proudem vody. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 2.46 hodin, kdy hasiči začali rozebírat střešní konstrukce a vyhledávat další možná ohniska. Zároveň odvětrávali objekt od zplodin hoření. Požár byl zcela uhašen ještě před 7. hodinou.

Před příjezdem hasičů byla z místa odvezena zdravotnickou záchrannou službou jedna zraněná osoba. Požár zničil střechu a podkroví na ploše 15 × 20 metrů. Výši škody odhadl vyšetřovatel na 750 tisíc korun. Díky efektivnímu a rychlému zásahu hasičů se podařilo uchránit před požárem všechny obytné místnosti a majetek v hodnotě 3 milionů. Příčina vzniku požáru je v šetření. Požářiště bude dne 8.12. ohledávat vyšetřovatel HZS Libereckého kraje spolu s Policií ČR.

Podle vyšetřovatele HZS Libereckého kraje není příčina vzniku požáru stále jasná. Zatím je stanoveno několik verzí: nedbalost při kouření, nedostatečná vzdálenost předmětů z hořlavých materiálů od lokálního topidla nebo závada na elektroinstalaci. Příčinu by měla objasnit především výpověď zraněné osoby, která se v době vzniku požáru nacházela v podkroví domu.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet