Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V zahrádkářské kolonii v Trutnově hořela chata

Dvě jednotky hasičů vyjely včera 8. prosince 2010 večer k požáru chaty v zahrádkářské kolonii v ulici Za komínem v Trutnově – Horním Starém Městě. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena krátce po půl jedenácté večer. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Trutnova – Horního Starého Města.

Po příjezdu hasičů na místo určení bylo zjištěno, že hoří zadní obvodová stěna celodřevěné chaty, u které bylo přistavěné komínové těleso. Zasahující jednotky včasným zásahem zabránily rozšíření plamenů na celou dřevěnou stavbu. Přesto se požár částečně rozšířil do vnitřní části chaty a na štítovou stěnu. Požár poškodil zadní stěnu chaty, dřevěné schodiště, dřevěné bednění střešní konstrukce, došlo k poškození nábytku a části vnitřního vybavení.

Šetřením bylo zjištěno, že příčinou požáru bylo neodborně provedené zaústění kouřovodu od krbových kamen do komínu. Kouřovod, který procházel dřevěnou stěnou chaty ven do komínu byl nedostatečně tepelně izolovaný. Majitel přes den topil v kamnech a působením povrchové teploty na dřevěnou stěnu došlo ke vznícení prken. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 200 tisíc korun, uchráněné hodnoty na objektu a dalším vybavení činí 300 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Trutnov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet