Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny objekt zcela zničily, cisterny uvízly v bahně

Dne 9. 12. 2010 v 18:03 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa na pasekách u obce Lípa na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Lípy a Slušovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se nejedná o požár lesa, ale rekreační chaty.

Už samotný příjezd k místu požáru byl komplikován velmi kluzkou příjezdovou cestou a strojníci měli plné ruce práce dostat speciály co nejvýše do lesního prostoru. Při příjezdu velitel zásahu upřesnil, že se jedná o požár chaty, která je plameny zcela zasažena.

Hasiči postupně rozvinuli několik proudů vody a požár lokalizovali i uhasili asi po dvou hodinách prací. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru do okolí a na blízký les. Chata byla požárem zcela zničena. Při prohlídce objektu nebyl nikdo nalezen a není evidováno ani žádné zranění během zásahu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Celodřevěná chata o rozměru asi 4 × 8 metrů byla zcela zničena, včetně vybavení. Po příjezdu majitele chaty byla způsobená škoda odhadnuta asi na 200 tis. Kč.

Příčina vzniku požáru nebyla večer zjištěna a další šetření je naplánováno na páteční dopoledne. Případ je tak nadále v šetření hasičů i policie, protože zatím nebylo možné vyloučit nedbalostní ani úmyslné jednání neznámé osoby.

Při návratu hasičů došlo k zapadnutí několika cisteren do rozbahněného podloží a na pomoc vyjel také speciální vyprošťovací vůz ze stanice Otrokovice. Pomoc nakonec poskytl i jeden z místních občanů, který přijel auta vytáhnout svým traktorem. Vyprošťování zapadlých hasičských speciálů trvalo asi dvě hodiny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet