Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stolařské dílny u domu v obci Fryšták

Dne 10. 12. 2010 v 17:08 hod. byli hasiči informováni o požáru dílny ve Fryštáku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Fryštáku a Lukova. Ze Zlína na místo vyjel později i velicí důstojník směny s termokamerou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru dílny u rodinného domu.

Požár vznikl uvnitř dílny, kterou měl majitel vybavenu jako stolárnu. Sám se také snažil požár hasit větším množstvím malých přenosných hasicích přístrojů a následně i vodou. Zásahem se mu podařilo výrazně plameny utlumit a zabránit prvotnímu rozšíření požáru. Velmi správně také následně požár v dílně uzavřel a přivolal na pomoc hasiče.

Hasiči byli na místě za jedenáct minut od výjezdu ze Zlína. Ze dvora u hospodářských budov, kde byla také dílna, se valil kouř a hasiči museli do útoku v dýchacích přístrojích. Po natažení vodního vedení postupně pronikli do objektu a k ohnisku požáru. O dostatečnou zásobu vody k hašení se staraly cisterny dobrovolných hasičů.

Lokalizace trvala hasičům asi dvacet minut. V nulové viditelnosti silně zakouřené dílny si hasiči pro lepší orientaci pomáhali přetlakovou ventilací a později i termokamerou. Celková likvidace požáru zabrala asi hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel vypověděl svůj příběh a také to, že požár vznikl, když v dílně topil. Plameny zasáhly hořlavé materiály v blízkosti topidla a rychle se začaly šířit. Jeho prvotní zásah proti požáru byl zásadní pro hrozící následky. I přes zjevné zavinění požáru se majitel zachoval dobře, když plameny v dílně uzavřel přes plechová vrata. Tímto správným krokem došlo k výraznému omezení přísunu čerstvého vzduchu a k následnému utlumení plamenů po spotřebování vzdušného kyslíku.

Dílna byla zcela plná věcí, vybavení, nářadí a materiálu. V následujících dnech bude majitel vyčíslovat škody, které se předběžně odhadují v řádech desítek tisíc korun. Správnou reakcí majitele a následným zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku a blízkého domu za více než 1 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při topení v kamnech.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet