Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Svépomocné úpravy DA 12 Avia 31 SDH Žeravice

Svépomocné úpravy úložných prostorů v DA byly vynuceny pořizováním nové výbavy pro zásahovou jednotku a začaly přibližně v roce 2004 zakoupením elektrocentrály, následovalo pořízení elektrických kalových čerpadel, motorového kalového čerpadla a přetlakového ventilátoru. Všechen výše uvedený materiál bylo nutné uložit do vozidla, z tohoto důvodu postupně začali hasiči s úpravami jednotlivých skříní.

Pro zlepšení viditelnosti vozidla byly na přední kapotu přidělány dvě modrá blikající světla a na zadní levou část vozidla pak rotační maják. Do budoucna je počítáno, že VRZ bude předělán na zábleskovou verzi.


Kabina

V kabině mužstva byl zrušen prostřední úložný prostor pod sedačkovou lavicí, sedačka byla znovu lehce odnímatelně uchycena na boční stěny stávajících úložných prostorů, čímž vznikl nový přístup do středové skříňky, v jejíž dolní části je umístěno na posuvném platu s kolečky motorové kalové čerpadlo Heron, nad ním pak jsou ve vodorovné poloze uloženy dva izolační dýchací přístroje Saturn S 7, nad tímto prostorem byla vytvořena další skříňka, ve které jsou uloženy nepromokavé pláště, opasky a gumové rukavice. Pod sedačkou v přepravce je pak umístěna záchranářská lékárnička.


Levé skříně

V levé skříni za kabinou mužstva jsou umístěny dva hasicí přístroje, rohatkový zvedák, kanystry s PHM, hydrantový nástavec s klíči k podzemnímu i nadzemnímu hydrantu, na dveřích je pak přihrádka pro dvě hadice B v délce 5m. V horní části jsou uložena lana ventilové a záchytné a také přikrývky.

Zadní levá skříň je pak celá předělána a je v ní umístěn přetlakový ventilátor, šest hadic C, šest hadic B, rozdělovač, kulový ventil a kanálový krtek na dveřích skříně jsou pak umístěny čtyři proudnice C a jedna proudnice B. V nově vytvořeném úložném prostoru za zadním kolem jsou pak umístěny přejezdové můstky a prodlužovací kabel s přechody na 400V.


Pravé skříně

V pravé skříni za kabinou mužstva jsou pak umístěna dvě elektrická kalová čerpadla, jeden prodlužovací kabel 230V, jedno halogenové svítidlo 1000W, jedno halogenové svítidlo 2×500W, dva stativy pro svítidla, skříňka s nástroji a přechodky110/B, B/C (přechodky jsou v plánu umístit na některé z dveří).

V zadní pravé skříni je pak umístěna elektrocentrála Honda, kufříková lékárnička, kterou plánujeme předělat na kufřík s nářadím. Nad lékárnou je skříňka s nápoji a šest hadic B, na dveřích je přichycen klíč ke stahování hadic. Pod skříní za kolem je v úložném prostoru umístěn přetlakový ventil, sběrač, sací koš a tři páry gumových holínek.


Další chystané úpravy

Další úpravy jsou plánované na střeše vozidla, kde bude vytvořen úložný prostor pro savice B k motorovému kalovému čerpadlu a pokračovat se bude také v poslední skříni, v níž je umístěna PPS12. V hasičské zbrojnici jsou již připravena dvě oranžová výstražná světla, která budou v brzké době osazena na zadní část vozidla. Změny také připravujeme do prostoru kabiny řidiče, kde budou v nových držácích uloženy ruční svítilny a také ruční radiostanice.

text a foto: Hradil Lubomír
strojník SDH Žeravice


SOUTĚŽ

Soutěž byla ukončena, cenu vyhrál pan Holba J.

Sdílet