Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlé noční pátrání v Krkonoších

Dvaapadesátiletý turista včera večer sešel z tyčemi značené cesty v prostoru Vysokého kola u Labské boudy, až do rozednění jej hledali záchranáři Horské služby.

Od včerejší desáté hodiny večerní po muži pátralo čtyřicet pět profesionálních i dobrovolných členů HS z okrsků Špindlerův Mlýn, Benecko, Vrchlabí a Harrachov. „Do Krkonoš musel přiletět i vrtulník Policie ČR s termovizí. Vyžádali jsme si také asistenci skupiny policistů s přístrojem, který umožňuje vysledování osoby podle signálu jeho mobilního telefonu,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Podle něj se ztracený muž chvílemi snažil se záchranáři telefonicky hovořit, ovšem zmateně a nebyl schopen určit, kde se nachází. Od chvíle, kdy sešel z cesty, se totiž v těžko prostupném terénu pohyboval jak nad hranicí lesa, tak i v lesním porostu.

Záchranáři na místě pátrali na lyžích, na sněžných skútrech či v terénních autech a čtyřkolkách. V nočních hodinách však panovalo na hřebenech hor velmi nepříznivé počasí, vál silný vítr a byla silně snížená viditelnost. Vzhledem k tomu požádala Horská služba pracovníky skiareálu ve Špindlerově mlýně, aby hřebenové cesty projeli těžkou technikou.

„Pátrací akce skončila dnes ráno kolem 7:45, kdy jsme turistu nalezli v oblasti Labské rokle. Je silně podchlazený a vysílený a my se jej snažíme vrtulníkem odtransportovat k dalšímu ošetření. Musím zároveň návštěvníky Krkonoš uklidnit, že i přes masivní nasazení našich členů jsme obsadili všechny služby a běžného provozu Horské služby se tedy noční pátrání nijak nedotklo,“ upozornil náčelník Klepš.

Ilustrační foto: PČR

Sdílet