Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Otevření nového objektu chemické a technické služby na požární stanici v Liberci

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje vybudoval na hasičské stanici v Liberci moderní prostory pro údržbu dýchacích přístrojů a technických prostředků. Stavba nové části stanice Liberec podle projektu Ing. Jiřího Žižky z Liberce byla zahájena v srpnu roku 2009. Hrubá stavba byla dostavěna na konci října letošního roku, k dokončení vnitřních prostor a instalaci speciálních zařízení došlo v prosinci.

Původní prostory pro činnost techniků, specialistů na vybavení pro zásahy v nebezpečném prostředí, sestávaly ze dvou vyřazených stavebních buněk. Dýchací přístroje, na kterých závisí životy hasičů u zásahu, se tak připravovaly a skladovaly k použití ve více než nouzových podmínkách.

Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje se nakonec podařilo prostřednictvím MV-Generálního ředitelství HZS ČR získat stavební investice a na centrální hasičské stanici mohlo vzniknout odpovídající servisní pracoviště.

V novém oddělení chemické a technické služby budou probíhat činnosti spojené s opravami a údržbou ochranných prostředků. Bude zde mj. umístěno počítačem řízené testovací a servisní pracoviště pro dýchací přístroje v hodnotě 1 mil.. Dále je zde zařízení pro mytí, údržbu a sušení požárních hadic, včetně jejich skladování.

Propojení prostor chemické služby a technické služby je navrženo tak, aby materiál vstupoval do objektu jen jednou cestou a mohly být postupně provedeny jednotlivé úkony jako očista, opravy, konzervace a skladování. Skladba místností je vedena tak, aby se jednotlivé cesty znečištěného a již ošetřeného materiálu nekřížily. Součástí stavby je také mycí box pro rozměrná hasičská auta. Nové prostory umožňují i zabezpečování školení z oblasti chemické a technické služby.

Nový objekt pro chemickou a technickou službu na požární stanici v Liberci slavnostně otevřel v pondělí 13. prosince 2010 ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Roman Hlinovský spolu s hejtmanem Libereckého kraje Mgr. Stanislavem Eichlerem a statutární náměstkyní hejtmana Ing. Lidií Vajnerovou za přítomnosti dalších čestných hostů.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet