Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasík školí děti v Libereckém kraji

Také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje v letošním roce pokračoval v preventivně výchovném programu pro žáky základních škol v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva s názvem Hasík, který systematicky běží ve čtyřech krajích naší republiky. Autory preventivně výchovného programu, který vznikl za podpory České asociace hasičských důstojníků v roce 1996, jsou Bohdan a Štěpán Mikulkovi, t.č. příslušníci HZS Moravskoslezského kraje územního odboru Bruntál. Od roku 2001 je hlavním nositelem programu nezisková organizace Citadela Bruntál.

V průběhu roku 2010 prošlo speciálním školením dalších 6 příslušníků HZS Libereckého kraje, kteří se stali instruktory preventivně výchovného programu Hasík. Rádi bychom poděkovali HZS Moravskoslezského, Jihomoravského a Středočeského kraje, které umožnily absolvování tohoto kurzu našim nováčkům.

V Libereckém kraji pracuje na vybraných základních školách ve všech okresech celkem 5 dvojic, to znamená 10 instruktorů. V okrese Liberec je zatím do programu zapojena Základní škola Vrchlického, Doctrina – ZŠ s.r.o. z Liberce a Základní škola na náměstí 1. máje v Chrastavě. V dalších okresech probíhá program Hasík na ZŠ Krakonošova v Hájích nad Jizerou, Základní škole Bohumila Hynka ve Cvikově a na ZŠ v Pivovarské ulici v Jablonci nad Nisou. Během roku a půl prošlo programem Hasík v Libereckém kraji již 555 dětí ve věku 7 – 12 let.

Program Hasík je rozdělen do dvou částí. První je určena především dětem ve druhých třídách (1. stupeň ZŠ) a seznamuje děti se základními informacemi, jako například kdo jsou hasiči, jaké mají vybavení, jaká jsou čísla tísňových linek, co dělat v případě požáru v domácnosti, co je to varovný signál, atd. Druhá část je určena pro děti 2. stupně ZŠ v 6. třídách, kdy se základní informace získané na 1. stupni rozšiřují a prohlubují. Seznamování s tematikou požární ochrany a ochrany obyvatelstva je postaveno na dialogu s dětmi, praktických ukázkách, hravé formě a odměnách za získané vědomosti.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet