Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zemědělská škola přišla o stodolu

Ve středu 15. června 2005 byl v 12:11 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Olomouci požár střechy na Střední zemědělské škole v Olomouci.

Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že se jedná o požár střechy a střešní konstrukce stodoly o rozměrech asi 10 × 40 metrů, ve které se nacházely zbytky sena. Požár se díky silnému větru přenesl přes trávu na ocelokolnu o rozměrech asi 10 × 10 metrů, pod kterou byly uskladněny traktorové vlečky a sláma. Po příjezdu hasičů na místo již byla požárem zasažena celá střešní konstrukce, jednotka se proto soustředila na zamezení dalšího rozšíření požáru na okolní budovy, ve kterých se nacházely sklady pohonných hmot, sklad hnojiv a stáje, kde byly ustájeny ovce a kozy. Protože velitel zásahu potřeboval další síly a prostředky, na místo se dále dostavily profesionální hasiči ze stanice Šternberk s technikou CAS 32 T148 v počtu 1+2, HZS ČD Olomouc s technikou CAS 32 T815 v počtu 1+1, SDHP Moravské Železárny Olomouc s technikou CAS 32 T148 v počtu 1+1, SDHP Farmak Olomouc s technikou CAS 25 Liaz v počtu 1+5 a SDH Velká Bystřice s technikou CAS 32 v počtu 1+3.
Jednotka SDHP Farmak Olomouc prováděla lokalizaci požáru v prostoru ocelokolny a ostatní jednotky byly ponechány na doplňování vody a dálkovou dopravu vody z železničního depa Olomouc. Toto nasazení sila a prostředků postačilo na lokalizaci požáru. Likvidační práce spočívaly ve stržení zbytků střešní konstrukce a následném dohašování jednotlivých ohnisek požáru.
Po likvidaci požáru bylo požářiště protokolárně předáno zástupci uživatele – řediteli školy a na místo byla povolána jednotka SDH Chválkovice, která prováděla střežení požářiště až do večerních hodin. Po likvidaci požáru se ostatní jednotky vrátily zpět na základnu.
Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, škodu vyčíslil vyšetřovatel předběžně na 1,1 milion korun.
V průběhu lokalizace požáru (13:27 hodin) byl na operační středisko hasičů v Olomouci nahlášen požár střechy nad bývalou kotelnou v areálu sousední soukromé firmy. Část hasičů se proto přesunula k druhé události, kde bylo zjištěno, že se jedná o zahoření lepenky na střeše bývalé kotelny. Požár byl lokalizován místní podnikovou jednotkou, profesionální hasiči z Olomouce provedli průzkum okolních střech a zjišťovali, zda se požár nerozšířil i na ně. Poté co bylo zjištěno, že se požár nerozšířil, jednotka se vrátila k požáru stodoly. Na místě byla ponechána místní jednotka, která požár likvidovala a poté zajistila 8 hodinové střežení. Škoda se v tomto případě vyšplhala na 10 tisíc korun, příčina vzniku požáru se šetří, nejpravděpodobněji se jednalo o zapálení střechy od odletujících žhavých částic sousedního požáru.
V pátek 17. června 2005 museli vyjet profesionální hasiči z Olomouce k likvidaci opětovně rozhořeného ohniska požáru v prostoru vyhořelé stodoly Střední zemědělské školy v Olomouci. Hasiči museli doutnající ohnisko uhasit proudem C od CAS 32. Na místo se dostavil ředitel školy, který zasahujícím hasičům sdělil, že požářiště se bude vyklízet až v pondělí 20. června 2005, a tak budou muset monitorovat možné další rozhoření až do vyklizení.
V sobotu 18. června 2005 jednotka HZS Olomouce směny A prováděla znovu likvidaci opětovného rozhoření ohniska požáru v prostoru vyhořelé stodoly jedním proudem C od CAS 24 a spotřebovala dalších 4000 litrů vody.
Při požárech nebyl nikdo zraněn.
Sdílet