Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sníh na silnicích trápí řidiče

V prvních osmi hodinách středečního dne, teda 15. prosince, zasahovali hasiči Pardubického kraje celkem u 15 události spojených se sněhovou nadílkou.

Přibližně 23 minut po půlnoci zasahovali žamberečtí hasiči u kolize kamionu na silnici z Žamberku na Helvíkovice. Zablokovaná zde byla celá silnice přes oba pruhy. Hasičům se během jedné hodiny podařilo kamion ze silnice odstranit.

Pardubičtí hasiči vytahovali ve 2.16 hodin dodávku z příkopu nedaleko Libišan. Přeloučští hasiči ve 2.37 hodin likvidovali následky kolize prázdné cisterny na mléko, která blokovala silnici z Bukovky na Křičeň. Ve 2.46 hodin hasiči ze stanice v Poličce vyprošťovali vozidlo uvízlé ve sněhu v kopci na silnici z Borové směrem na Telecí.

Ve 4.19 hodin byli hasiči přivoláni do Horní Dobrouče, kde sypač uvízl a nemohl pokračovat v cestě. Hrozil převrácením. Hasiči se ho snažili vyprostit pomocí navijáku a kladek. Vyproštění trvalo více než tři hodiny. Mezitím hasiči z Moravské Třebové v 5.15 hodin likvidovali požár osobního vozidla před nákupním centrem v Moravské Třebové.

V 5.18 hodin vyjížděli hasiči do Zářecké Lhoty, kde se převrátil autobus do příkopu a zůstal převrácený na pravém boku. Tři cestující vytáhli hasiči poklopem na střeše. K vyproštění autobusu musela být povolána specializovaná firma s vyprošťovací technikou.

V 5.21 hodin svitavští hasiči vyjížděli do Lačnova, kde zapadl prázdný autobus. Pomocí jeřábu byl autobus vyproštěn. V 5.23 hodin zasahovali hasiči u kopce ve Vendolí, kde zapadl kamion do příkopu. Kamion byl naplněn elektronikou. K jeho vyproštění bude použito speciální vyprošťovací techniky.

V Květné lanškrounští hasiči vyprošťovali v 5.26 hodin zapadlý vůz zdravotnické záchranné služby. Sypač, který tam též zapadl, se ale hasičům nepodařilo vytáhnout. V 7.30 hodin tahali svitavští hasiči zapadlý sypač v Lačnově.

nprap. Anna Štegnerová, Policie ČR:

Kolem 18:00 hodiny na silnici I/35 u obce Gruna došlo ke střetu dvou osobních motorových vozidel. Pravděpodobně řidiče jedoucího na Mohelnici zmohl chvilkový spánek, přejel do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím vozidlem. Střet se naštěstí obešel bez zranění. Hmotné škody jsou odhadnuty na 65 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet