Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasičští fotbalisté jsou třetí v Evropě

Ve dnech 8.-12. června se v irském Corku (přístavní město – 140000 obyvatel) uskutečnilo ME profesionálních hasičů ve fotbalu.

Akce byla pořádána Evropskou sportovní federací hasičů, která měla při té příležitosti také svou konferenci. Naše reprezentační družstvo, složené z hráčů vybíraných po celý rok realizačním týmem v čele s trenérem Jaroslav Mišalkem a vedoucím realizačního týmu Pavlem Zámečníkem, dosáhlo pěkného úspěchu, když vybojovalo 3. místo v konkurenci 8 nejsilnějších týmů Evropy: Anglie, Francie, Německa, Irska, Holandska, Řecka a Belgie.

Nalosovali jsme si úplnou skupinu smrti a porazili v ní jak silnou Francii, která předváděla asi nejhezčí a nejrychlejší fotbal, tak i obhájce evropského titulu Řecko. Pouze remízu jsme uhráli s Anglií- pozdějším finalistou turnaje. Ze skupiny jsme postupovali jako druzí a v semifinále nás čekal vítězný tým druhé skupiny Německo. Semifinále jsme po velké taktické bitvě prohráli až v konci smolnou brankou, kdy se jasně autový míč nečekaně vrátil díky rotaci nebo terénní nerovnosti do hřiště a německý útočník v pohodě skóroval na 2 : 1 do prázdné branky 3 minuty před koncem zápasu.

Ve finále se tedy střetla Anglie s Německem a prohrála až na penalty. Česká reprezentace si už poměrně lehce poradila s domácím Irskem a výsledkem 3 : 1 si zajistila bronzový stupínek.

Na jednání Evropské sportovní federace se jako zástupci České republiky zúčastnili pánové Pavel Zámečník a Jiří Kotáb z realizačního týmu reprezentačního mužstva. Cesta zpět byla stejně úmorná jako cesta tam, neboť jsme z úsporných důvodů jeli autobusovou linkou Praha – Londýn. Ale jsme štastně zpět a s úspěchem. Doufejme, že se podobně bude dařit i českému A týmu a profíci dopadnou aspoň
tak dobře jako hasiči.

Teď zbývá vyjmenovat ty, kteří se na tomto úspěchu podíleli: hráči – Petr Unger HZS hl.města Prahy, Petr Andrlík a Roman Vetrák HZS Plzeňského kraje, Marek Nývlt, Roman Švec a Svatopluk Pešek HZS Jihočeského kraje, Miroslav Potměšil, Martin Malina, Karel Teska, Josef Šperer, Petr Bradáč a Dalibor Zeman HZS Středočeského kraje, Zdeněk Dolejší a Michal Fejt HZS kraje Vysočina, Radek Knop HZS Ústeckého kraje, Kamil Mikoláš HZS Olomouckého kraje, Martin Bilous a Jiří Tvrdý HZS Moravskoslezského kraje. Realizační tým – Jaroslav Mišalko trenér HZS hl.m. Prahy, Jiří Hošna asistent trenéra HZS Jihočeského kraje, Jiří Kotáb kondiční trenér, masér HZS hl.m. Prahy a Pavel Zámečník vedoucí družstva HZS Pardubického kraje.

Nesmím zapomenout na ty, kteří se na závěrečný turnaj nenominovali, ale bez kterých by toto družstvo jen špatně fungovalo a jsou to: Miloš Beran trenér brankářů, třetí brankář, Radek Bořík a Roman Snášel HZS Plzeňského kraje, Dušan Vondruška HZS kraje Vysočina, Jaroslav Rus a Jan Pastucha HZS Olomouckého kraje, Radim Práger HZS Jihočeského kraje.
Všem výše jmenovaným patří velký dík za vzornou a úspěšnou reprezentaci HZS ČR a v neposlední řadě ČR.

Text: Jiří Kotáb
Sdílet