Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Veselé“ odpoledne ve Zlínském kraji

Tři požáry v průběhu několika málo minut byly ohlášeny na OPIS zlínských hasičů.

14:42 hod. požár rodinného domu v obci Březůvky.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru pod střechou jednoho z rodinných domů.

Před našim příjezdem zasahovala na místě jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Březůvky, která ale není vybavena dýchací technikou. Její členové tak měli velmi ztížené podmínky při hašení požáru, a proto se omezili pouze na ochlazování plechové střechy a hašení přes štítové okno. Tím ale došlo k hašení s přebytkem vody a následnému promáčení stropů i interiéru domu. Jednotka profesionálních hasičů pronikla v dýchacích přístrojích do místa požáru a ten byl bleskově zlikvidován proudnicí RamboJet. Hasiči otevřeli plechovou krytinu střechy k dohašení hořících trámů a prostor odvětrali. Společným zásahem jednotek bylo zabráněno rozšíření požáru na celou střechu a dům.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na nesprávně instalovaném ventilátoru koupelny. Požár se dostal ze stropního ventilátoru na střešní konstrukci a část jí poničil. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč.

14:47 hod. požár balkonů na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a vysokozdvižnou plošinou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v 6. patře II. segmentu došlo k požáru na dvou balkonech. Hasiči pronikli přes jeden z bytů na balkony a požár bleskově uhasili jedním vědrem vody. Před hasiči na místě zasahoval domovník, který výrazně přispěl k zamezení rozšíření požáru. Sousední balkon byl uhašen z koše vysokozdvižné plošiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo zjištěno, že požár zachvátil uložené papíry a drobné předměty na balkonech. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byl odhozený nedopalek cigarety jednoho z výše ubytovaných nájemníků. Způsobené škody byly vyčísleny na 4.000 Kč.

14:58 hod. požár plynové svářecí soupravy v Uherském Brodě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z pneuservisů došlo k požáru plynové svářecí soupravy na plošině vysokozdvižného vozíku. Hasiči požár bleskově uhasili a dál prováděli ochlazování tlakových nádob plynové svářecí soupravy. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Z důvodu odstavení zásahového vozidla došlo k omezení dopravy na místní komunikaci obce a doprava byla částečně usměrňována hlídkou policie.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno. Majitel podniku prozatím tvrdí, že na plošině prováděl demontáž železné konstrukce přístřešku. V době, kdy pracoval s úhlovou bruskou, došlo k odlétnutí žhavých částí a zapálení starých hadrů na paletě plošiny. Vzniklý požár zapálil hadice vedení plynové svářecí soupravy a došlo k vyhoření jak kyslíku, tak i acetylenu. On sám nevlastní platné osvědčení k provádění svářecích prací a případ bude dál řešen v příkazním řízení, včetně jeho osobního podílu na této události. Požárem byla způsobena škoda ve výši 10.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet