Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vánoční stánky na náměstí shořely

Dne 14. 12. 2010 v 17:45 hod. vysílačkou ze služebního motorového vozidla PČR oznámila službu konající hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě operačnímu středisku Policie České republiky, že právě nyní, při projíždění ulice Dolní náměstí v Opavě, si policisté všimli, že hoří dva vedle sebe stojící dřevěné stánky vánočního jarmarku.

Na místo se ihned dostavily přivolané dvě jednotky hasičů HZS Opava, kdy vyšetřovatel opavských hasičů určil jako příčinu požáru technickou závadu na propanbutanové láhvi v jednom ze stánků a předběžnou škodu jak na stáncích tak na vybavení předběžně vyčíslil na částku ve výši 150.000,– Kč a celou záležitost si následně převzal k dalšímu opatření a došetření do své kompetence.

Vánoční stánek, ve kterém vznikl požár, se zabýval prodejem oděvních svršků a shořel zcela, kdy jeho trosky byly strženy k zemi zasahujícími hasiči. Druhý stánek, na který se požár rozšířil, se zabýval prodejem potravin (především sýrů), kdy zůstala na stánku ohořelá dřevěná konstrukce a celé vnitřní vybavení shořelo.

Při prováděném šetření podal vysvětlení prodavač prvního stánku, a to muž ročníku narození 1992 z Ostravy, který uvedl, že chtěl propanbutanovou láhev přemístit do jiného stánku a proto vypnul hořící hořák, utáhl uzávěr propanbutanové láhve a odmontoval z něj tento hořák, přičemž došlo vlivem technické závady na propanbutanové láhvi k požáru a tento se ihned rozšířil i na sousední stánek.

Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

René Černohorský
Policie ČR

Sdílet