Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Co se naší vlády týče, kašle z výšky na hasiče!

To bylo jedno z hesel, které si hasiči přivezli na sraz do Malostranské.

V atriu této stanice metra se sešlo více jak 500 policistů a hasičů, ke kterým se solidárně přidali členové některých dalších odborových svazů, od OS Kovo, Stavba, přes památkáře a ochránce přírody až po odborový svaz státních orgánů. Není důležité, kolik jich v dnešní ranní kalamitě přijelo, důležité je, že nás přišli podpořit alespoň symbolickou účastí. Nám bohužel od šesti hodin ráno volali hasiči z celé ČR, zejména z ústeckého a libereckého kraje, že ti, kteří bydlí mimo okresní město, v důsledku nesjízdnosti silnic nemohou přijet k autobusu. Např. na Děčínsku se z kopečků nedostali ani transportérem. Z těchto důvodů lze jednoznačně říci, že nebýt kalamity, byla by účast hasičů určitě dost vysoko přes tisíc lidí. Do sněmovní ulice před sněmovnu nás nejdříve policie asi 20 minut nechtěla vůbec pustit s argumentem, že jde o nepovolené shromáždění, resp. demonstraci. Teprve když jsme argumentovali tím, že na rozdíl od cesty z Malostranské jsme se všichni ztišili, že máme sundaná hesla a transparenty a že chceme nikoliv demonstrovat, nýbrž pouze využít občanského práva sledovat z galerie, vyhrazené hostům, jak o státním rozpočtu a penězích pro bezpečnostní sbory budou rozhodovat poslanci, byli jsme do sněmovní ulice vpuštěni. Měli jsme možnost hovořit s některými poslanci, kteří šli ráno do práce. Mezi prvními, kteří nám přímo vyšli vstříc, byli paní poslankyně Mgr. Marta Semelová, která dokonce s námi přišla ve spontánně vytvořeném průvodu, pan poslanec Foldyna, který nám otevřeně vyhlásil podporu a přišel nám říct, že samozřejmě pro takto očesaný rozpočet hlasovat nebude, dále poslanec Václav Klučka, náš bývalý kolega a někteří další. Faktem je, že před sněmovnou jsme se „trochu“ na chvíli zadrhli, resp. zaplnili nejen chodníky a když vyšel před sněmovnu jakýsi úředník a trochu naše lidi nevhodně popíchnul, někteří policejní kolegové a poté i naši si zapískali, zavolali hanba na adresu „Kalouskovy“ vlády a pod. Rychle jsem se ale vrátili na chodníky a protože byla zima, tak ti, kteří se nevešli dovnitř, párkrát prošli „oválem“ sněmovní ulici a po té se rozešli zpět ke svým autobusům, či rovnou domů (pražáci, děkujem). Nakonec nás bylo aspoň pár vpuštěno na galerii pro hosty, když jsme museli před tím v šatně odevzdat např. hasičské svrchníky od Firemanů, protože mít na sobě hasičský kabát prý by bylo vyjádřením názoru a to zde běžný občan nesmí.

Naše dopolední opožděná účast na galerii pro veřejnost však dlouhého trvání neměla, protože jsme si v podstatě mohli vyslechnout pouze brilantní vystoupení Dr. Zaorálka a po něm Ing. Kováčika a JUDr. Sobotky. Zaorálek hovořil o tom, že venku právem protestují hasiči proti snížení platů a poslanci se nekonečně dohadují o rozkradených penězích a o korupčním skandálu na fondu životního prostředí , Kováčik kritizoval vládu ČR a Sobotka poukázal na bagatelizování skandálu v rezortu ministra životního prostředí, načež požádal o 1,5 hodinovou přestávku. Ta byla v zápětí vyhlášena. Odpoledne potom sněmovna poměrem hlasů 111:75 za účasti 187 poslanců smetla opozici, vč. pozměňovacího návrhu na posílení rozpočtu rezortu vnitra o 700 mil. Kč.

Přesto nepovažuji účast hasičů ve sněmovně a před sněmovnou za zbytečnou. Za prvé jsme dali najevo, že nejsme ovce, které se nechají donekonečna stříhat a ještě budou jen držet ústa a krok, za druhé to byl možná dobrý trening na příští rok, až hasiči objeví na výplatních páskách o 2,3, i více tisíc méně, než letos. Nechci předem sýčkovat, ale možná potom přijede doopravdy demonstrovat daleko více našich kolegyň a kolegů, příslušníků a zaměstnanců. To už by ale bylo asi pod jinými okny. Na výstavišti už jsme ovšem byli, před úřadem vlády, ministerstvem vnitra a parlamentem taky.

KAŽDOPÁDNĚ DĚKUJEME VŠEM HASIČŮM I ZAMĚSTNANCŮM HZS ČR, KTEŘÍ DNE 15. 12. 2010 PŘIJELI A PŘIŠLI KE SNĚMOVNĚ PODÍVAT SE, JAK SE POSLANCI DOVEDOU PŮL DNE HÁDAT O SKANDÁLU NA MINISTERSTVU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A POTOM ZA POKRYTECKÝCH OMLUV HASIČŮM HLASUJÍ PROTI TOMU, ABY VNITRO PRO NĚ DOSTALO VÍCE PENĚZ.

Zdeněk J.Oberreter, předseda OS hasičů

Pozn. redakce: Sněhová kalamita zapříčinila naší neúčast na této demonstraci.

Sdílet