Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Výcvik na zamrzlé hladině

Vyzkoušet si přímo v terénu, jak postupovat při záchraně lidí, pod nimiž se proboří led na zamrzlé vodní hladině, má za cíl cvičení profesionálních hasičů ze stanice HZS Kladno. První z nich proběhlo v pátek 17. prosince dopoledne na Turyňském rybníku v Srbech.

„Blíží se vánoční svátky a tudíž dny volna, kdy se dospělí i děti více pohybují v přírodě, sportují, bruslí na rybnících. Proto jsme tuto odbornou přípravu zařadili právě na tento čas,“ argumentuje velitel stanice HZS Kladno mjr. Bc. Milan Strádal.

Postupně si každý hasič z jednotlivých směn nacvičí oblékání speciálních obleků proti chladu, seznámí se s technickými prostředky, které může využít a především si vyzkouší záchranu tonoucího při vědomí i v bezvědomí. „Do tohoto obleku se musí stačit obléknout během jízdy na místo zásahu,“ dodává mjr. Strádal.

Teplota byla pod nulou, sněžilo. Na Turyňském rybníku byl 15 cm silný led. Otvor v ledu o rozměrech 3×3 metry hasiči vyřízli motorovou pilou a ohradili tak, aby se k němu nikdo nepovolaný nemohl dostat. Oblečeni do ochranných obleků a přivázáni na bezpečnostním lanu ve vodě procvičovali záchranu člověka i za pomoci žebříku, vyzkoušeli si také jak se bezpečně dostat z vody ven pomocí bodců a požárních seker.

Podobný výcvik proběhne na všech 32 stanicích Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje v rámci odborné přípravy.

nprap. Lenka Kostková, tisková mluvčí
Foto a video: mjr. Bc. Libor Pospíšil

Sdílet