Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Invalidu zachránil soused

Dne 24. 6. 2005 ve 21:42 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Březová.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Vlčnov, Strání a Březová. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že v jedné z místností rodinného domu došlo k požáru nábytku a postele s invalidním seniorem.

Požár v místnosti byl uhašen před příjezdem hasičů, kteří dále prohlédli dům proti následnému vzniku požáru, vynesli ohořelý nábytek k dohašení a zabezpečili místo do příjezdu vyšetřovatele.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno a zjištěny další informace. Šetřením se zjistilo, že požár zpozorovali jako první obyvatelé sousedního domu, kteří nejdříve ucítili kouř a vzápětí uviděli i valící se dým z domku. Soused neváhal a okamžitě šel na pomoc. Násilím vyrazil dveře a dostal se do hořící místnosti. V posteli uviděl svého imobilního invalidního pětašedesátiletého souseda a okamžitě mu poskytl pomoc. Z částečně hořící postele ho vynesl na dvůr a pak začal i s hašením požáru.

Jen díky rychlé pomoci souseda utrpěl invalida pouze popáleniny na pahýlech dolních končetin. Se zraněním byl převezen vozidlem rychlé lékařské pomoci do nemocnice k ošetření a hospitalizaci. Zraněný senior byl tou dobou doma sám a v tíživé situaci by si pravděpodobně ani nedokázal sám pomoci.

Příčinou vzniku požáru byla jeho nedbalost při kouření cigaret. Způsobená škoda na zničeném nábytku byla vyčíslena na 10.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet