Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři koně uvízli pod ledem, dva hasiči zachránili

Dne 19.12 2010 ve 21:55 hod. bylo operační a informační středisko hasičů požádáno o pomoc při záchraně dvou koní z jímky v obci Poteč.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Poteč, které doplnil lezecký speciál a velící důstojník směny ze Zlína.

Prvotní hlášení obsahovalo informaci o tom, že došlo k propadnutí dvou koní do jímky o hloubce cca 3m. Hasiči byli na místě události za 11 min. od vyhlášení poplachu. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že došlo k proboření celkem tří koní na dvou místech rybníka v blízkosti místní farmy. Příjezd vozidlem k rybníku nebyl vzhledem k vysokému sněhu možný a posledních 300m museli záchranáři absolvovat pěšky.

Jeden z koní se nacházel již utopený pod ledem. Vzhledem k nízké teplotě a akutnímu ohrožení zvířat bylo nutné jednat velmi rychle. Velitel zásahu se rozhodl o záchranu koní prostřednictvím záchranného lana. Záchranářům se podařilo jednoho koně uvázat a následným taháním si zvíře prorazilo cestu ledem ven z rybníka. Druhý kůň ho sám následoval.

Ve 22:26 hod. hlásí velitel zásahu záchranu obou koní z rybníku a ve 22:34 hod. byli koně umístěny zpět do stáje. Zvířata utrpěla šok, podchlazení a mírné oděrky od ledu. Vytažení těla mrtvého koně bude řešeno následně po domluvě majitele a správce rybníka.

plk. Štefan Hrtús, Ing.
HZS Zlínského kraje

Sdílet