Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár střechy v Kvasicích

Dne 20. 12. 2010 v 10:59 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy rodinného domu v obci Kvasice na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Kvasice, Otrokovice a Tlumačov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy a přístavků řeznictví a uzenářství.

Už při příjezdu byl vidět mohutný oblak kouře z hořící střechy. Hasiči se snažili o rychlou lokalizaci požáru pomocí tří útočných proudů vody. Nakonec se plameny podařilo dostat pod kontrolu asi po dvaceti minutách intenzivního hašení.

Další požární útok byl posílen vysokotlakým vodním vedením a hasiči postupně pronikali k ohnisku požáru. Nadále se hasiči snaží o celkovou likvidaci požáru ve střeše domu a jednotlivých konstrukcích.

11:50
Velitel zásahu zahájil kyvadlovou dopravu vody pomocí cisteren dobrovolných hasičů, protože místní hydrantová síť zamrzla. Hasiči nadále bojují s požárem i uvnitř domu, kde musí pracovat v dýchacích přístrojích.

Na místo požáru vyjel další posilový vůz se zásobou náhradních náplní do dýchacích přístrojů hasičů. Pracovníci energetické společnosti museli odpojit proud a na místo už dorazil také vyšetřovatel hasičů z Kroměříže.

12:20
Vyšetřovatel hasičů z Kroměříže upřesnil, že požár nezasáhl rodinný dům, ale prodejní a výrobní prostory řeznictví a uzenářství. Zničena je část výroby, přístavků a střechy nad prodejní částí. Hasiči nadále požár likvidují a snaží se dohasit zbylá ohniska požáru.

13:00
Hasiči nadále zasahují a snaží se o celkové uhašení. Vyšetřovatel hasičů pomalu vstupuje na požářiště a snaží se pátrat po příčině vzniku požáru. Plameny zasažená část domu, střechy a přístavků je odhadována asi na 220 m2. Majitel zničených objektů si škodu zatím předběžně odhadl nejméně na 200.000 Kč.

13:30
Velitel zásahu hlásil, že hasiči pracují na vyklízení zničeného střešního prostoru, kde dohašují skrytá ohniska požáru.

15:00
Vyšetřovatel hasičů zjistil jako příčinu vzniku požáru technickou závadu na komínovém tělese domu. Spárou v komíně prostoupilo teplo k hořlavým částem střešních konstrukcí a plameny se postupně rozšířily na celou střechu. Zničena byla především střecha nad prodejnou smíšeného zboží a uzenářství, zasaženy byly i další části stavby.

V době vzniku požáru byl dům opuštěný a požár zpozorovali sousedé, kteří také událost nahlásili na tísňovou linku. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 500 tis. Kč.

15:30
Velitel zásahu hlásí celkovou likvidaci požáru. Během dohašovacích prací na místě působil také starosta obce, který hasičům zajistil stravu a občerstvení v chladném počasí.

16:30
Hasiči odjíždí na své základny. Na místě zůstála pouze místní jednotka dobrovolných hasičů, která bude požářiště hlídat do dvaadvacáté hodiny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet