Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Interschutz 2005 – prevence

Vedle nablýskaných hasičských cisteren se skromně v pavilonu č.13 představily firmy ze všech koutů světa. Určitě velkou pozornost poutaly stánky firem z dálného východu.

Abych pravdu řekl, tak si dovedu Interschutz v Hannoveru představit bez prezentace hasičské prevence. Stejně tak si to dovedu představit u Pyrosu v Brně. Je to možná od odkojeného preventisty rebelská myšlenka, ale podle mého by se prezentace přenosných hasicích přístrojů, sprinklerových hlavic, výstražných piktogramů na únikové cesty nebo různých nehořlavých ucpávek vyjímala více na stavebních veletrzích. Zde by se totiž mohla tato oblast požární ochrany prezentovat mnohem účelněji před laickou veřejností, která tyto veletrhy navštěvuje mnohem hojněji než úzkoprofilové hasičské veletrhy. Ruku na srdce, vždyť veškeré hasičské veletrhy jsou spíše srazem hasičů všeho druhu, jejich obdivovatelů a fandů.

V Hannoveru mě překvapilo jen pár drobností. První bylo značné množství stánků výrobců různorodých komponentů z dálného východu (zejména značky pod China Fire/CFPA např.Yingtelai, Qinagdao, Jindun, XiHe WeiShi FP, indické Newage Industrie, SAfex atd.). Dále jsem si všiml, že začínají být v módě automatizované evakuační systémy, které s člověkem pracují jako se zvířetem (neberou v potaz schopnost člověka myslet). Na rozdíl od nás, kde se pořád počítá s tím, že si člověk bude někde shánět klíče od dveří, vytloukat je ze zasklených skříněk apod. A poslední věc, která se mi líbila, byla jakási obalová hmota (něco jako gáza), která se omotává kolem lávek nesoucích elektrické vedení. Jedná se o hmotu, která se v případě vzniku požáru na těchto těžko přístupných lávkách teplem aktivuje (staví) a tím vzniklý požár uhasí. Aplikace tohoto trochu nevzhledného nápadu je velice snadná. Setkat se s ní můžete třeba na letišti ve Frankfurtu. Z mého pohledu se z hlediska prevence jednalo o již okoukanou klasiku.
Sdílet