Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Trojanovicích způsobil adventní věnec

Adventní věnec, umístěný v obývacím pokoji příliš blízko záclon, nábytku a průvanu, mohl za nedělní odpolední požár ve dvougeneračním rodinném domě v Trojanovicích (okres Nový Jičín). O seniorku (* 1929) se musela postarat rychlá záchranná služba, do nemocnice ale nejela. Škoda byla odhadnuta na 100 tisíc korun.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru v neděli 19. 12. 2010 hodinu a deset minut po poledni. Na místo vyjely tři jednotky hasičů – jedna profesionální ze stanice HZS MSK v Novém Jičíně a dvě dobrovolné z Trojanovic a Frenštátu pod Radhoštěm.

Hořelo v rohu obývacího pokoje v prostoru mezi dvěma okny. Hasiči sice nemuseli u ohně zasahovat, protože požár uhasili příbuzní seniorky pomocí dvou práškových hasicích přístrojů (1 kg a 2 kg), škoda na majetku ale dosáhla sto tisíc korun. Vedle záclon byl poškozen stolek, na němž dveřní věnec se čtyřmi silnými a hlavně zapálenými svíčkami ležel, a také čalouněné křeslo. Dým poškodil stěny pokoje, pronikl i do dalších pokojů.

Hasiči předali seniorku s neupřesněnými zdravotními potížemi, zřejmě po nadýchání kouřem, rychlé záchranné službě, ale ta měla po chvíli podle zasahujících hasičů prohlásit, že do nemocnice nemusí, že vše zvládne.

Hasiči dlouhodobě varují před nebezpečím neopatrného používání svíček a adventních věnců. Požár může vzniknout velmi rychle a jak zkušenosti hasičů z předvánočního a vánočního období potvrzují, i malá svíčka na nesprávném místě může ohrozit lidské životy a poničit majetek.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet