Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dostali dárek: Speciální přilba pro letecké záchranáře

Hradečtí profesionální hasiči, kteří jsou speciálně vycvičeni pro práci v podvěsu vrtulníku, byli vybaveni speciální leteckou přilbou. Hasičům – leteckým záchranářům poskytne potřebnou ochranu hlavy při zásazích v podvěsu vrtulníku a výrazně zjednodušší komunikaci s posádkou vrtulníku.

Během zásahu v podvěsu vrtulníku tak může letecký záchranář navigovat pilota a komunikovat s dalšími členy posádky. Dosud se hasič – letecký záchranář na laně dorozumíval s vysazovačem ve vrtulníku pomocí nacvičených signálů. Letecká přilba přišla na 40 tisíc korun.

Ze dvou třetin byla hrazena z finančních prostředků Královéhradeckého kraje a dále z vlastních prostředků Hasičského záchranného sboru Královéhradec­kého kraje.

Hasiči – letečtí záchranáři zasahují společně s lékaři a záchranáři Letecké záchranné služby Hradec Králové několikrát do roka u nejrůznějších typů událostí. Jsou to hlavně zásahy v nepřístupném terénu, kam se běžná technika nedostane a musí být nasazen vrtulník s leteckým a zdravotnickým záchranářem v podvěsu, například ve skalách, na horách nebo při mimořádných událostí jako jsou povodně.

V letošním roce hasiči – letečtí záchranáři společně s Leteckou záchrannou službou Hradec Králové zasahovali u patnácti událostí. V jedenácti případech byl nutný zásah leteckých a zdravotnických záchranářů v podvěsu vrtulníku.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet