Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva víkendové požáry na Královéhradecku

Dvě jednotky hasičů vyjely v sobotu 18. prosince 2010 odpoledne k nahlášenému požáru novostavby rodinného domu v Opočně. Na místo ve 14:01 hodin vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolní hasiči z Opočna.

Hasiči po příjezdu na místo a provedeném průzkumu zjistili, že hoří stropní konstrukce kolem komínového tělesa a celý půdní prostor je zakouřený. Kvůli kouři museli v půdním prostoru zasahovat v dýchacích přístrojích. Hasiči použili malé množství vody na uhašení a velmi opatrně rozebrali konstrukci stropu. Celý prostor byl odvětrán přetlakovou ventilací.

Hasiči uhasili požár krátce po 15. hodině. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 60 tisíc korun, uchráněné hodnoty na novém domě činí 4 miliony korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Nedbalost způsobila požár v zámečnické dílně

V neděli 19. prosince 2010 v 17:13 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen požár zámečnické dílny u rodinného domu v ulici Hrdinů odboje v Rychnově nad Kněžnou. Na místo vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou a hasiči HZS podniku Škoda Kvasiny.

Po příjezdu první jednotky na místo se z prostoru dílny kouřilo. Hasiči v dýchacích přístrojích rychle uhasili požár, jehož ohnisko se nacházelo u stojanové vrtačky. Majiteli se podařilo ještě před příjezdem hasičů požár částečně lokalizovat pomocí ručního práškového hasicího přístroje. Plameny poškodily elektroinstalaci a vybavení dílny.

Po uhašení byl zakouřený prostor odvětrán přetlakovou ventilací. Šetřením na místě bylo zjištěno, že požár si svou nedbalostí způsobil sám majitel, když odhodil nedopalek cigarety do plastové krabice v dílně. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty byly vyčísleny na 1 milion korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet