Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Horký víkend na Olomoucku

Hasiči z Olomouckého kraje se o víkendu nenudili.Ilus­trační foto.

SEVER
V sobotu 25. června byl v 0:24 hodin v noci nahlášen na operační středisko hasičů v Šumperku požár na pile v Jindřichově. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a dobrovolní hasiči z Jindřichova a Hanušovic. Po příjezdu k události bylo zjištěno, že hoří dvoupodlažní přístavek a střecha v areálu pily. Hasiči museli rozebrat střešní konstrukci, odvětrat zakouřené prostory a celý objekt zkontrolovat. Požářiště do rána střežila jednotka dobrovolných hasičů z Jindřichova. Předběžnou škodu vyčíslil vyšetřovatel na 50 tisíc korun, příčina vzniku požáru byla stanovena jako cizí zavinění.
Ve stejném objektu hořelo znovu v pondělí 27. června v 1 hodinu v noci. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a dobrovolní hasiči z Jindřichova, Branné a Hanušovic. Po příjezdu k události bylo zjištěno, že hoří v jednom přístavku pásový dopravník. Hasiči oheň zlikvidovali, předběžnou škodu vyčíslil vyšetřovatel na 50 tisíc korun, příčina byla opět stanovena jako cizí zavinění.

PROSTĚJOV
V sobotu 25. června byl o půl druhé v noci nahlášen na operační středisko hasičů v Prostějově požár dřevěné kolny na střelnici mysliveckého sdružení v Prostějově. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova, kteří zjistili, že se jedná o požár ve stejném objektu, ve kterém už zasahovali v pondělí 20. června. Požárem byl zničen celý dřevěný zahradní domek. Škodu vyčíslil vyšetřovatel na 10 tisíc korun, příčina vzniku požáru byla stanovena jako cizí zavinění.

OLOMOUC
V sobotu 25. června byl v 21 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Olomouci požár základny speleologické organizace v obci Luká. Na místo vyrazilo postupně 15 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, které zjistili, že hoří celá střecha objektu. Hasiči začali požár likvidovat, během likvidace došlo v zadním traktu k explozi dvou propan-butanových lahví. Další dvě propan-butanové lahve hasiči vynesli ven. Požárem byla zničena celá střecha na budově ve tvaru L o rozměrech 20×12 metrů + 20×8 metrů, krovy a asi polovina stropů. Protože na místě nebyla voda, museli dobrovolní hasiči zajistit kyvadlovou dopravu vody. Požářiště střežili do rána dvě jednotky dobrovolných hasičů. Předběžnou škodu vyčíslil vyšetřovatel na 800 tisíc korun, příčina byla stanovena jako zapálení bleskem.

PŘEROV
V sobotu 25. června byl v 17 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Přerově úhyn ryb v Jezernickém potoce. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou, kteří průzkumem zjistili, že v potoce na dně se v délce asi 1 km nachází zbytky ovocného kvasu. Hasiči odebrali vzorky vody a vylovili 10 kusů uhynulých ryb. Původce havárie zjišťuje Policie ČR. Na místo události se dostavila pracovnice odboru Životního prostředí Městského úřadu Lipník nad Bečvou. Rybáři odhadli škodu na 10 tisíc korun.

OLOMOUC
V neděli 26. června byl těsně před půlnocí nahlášen na operační středisko hasičů v Olomouci požár uskladněných briket v uhelném skladě v Litovli. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Litovle, kteří zjistili, že hoří uskladněných 5 metráků briket smíchaných s 2 metráky uhelného prachu. Brikety dovezli do skladu v pátek, přikryli je igelitovou plachtou, aby nezmokly, a ty se s největší pravděpodobností zapařily a v neděli začaly kouřit a hořet. Brikety byly složené vedle strojů, na které se požár naštěstí nepřenesl. Podle vyšetřovatele požár nezpůsobil žádnou škodu, příčina vzniku požáru byla stanovena jako samovznícení.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
Sdílet