Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

EUPOLEX 2005

Čeští záchranáři se v těchto dnech účastní rozsáhlého mezinárodního cvičení EUPOLEX 2005

Plně vybavený vyhledávací a záchranný odřad (tzv. USAR tým) byl dne 25.6. ve večerních hodinách soustředěn k vyslání do akce. Tato zvláštní jednotka se skládá z celkem 24 odborníků nejrůznějších specializací (lezci, letečtí záchranáři, paramedici, kynologové a lékař). Vybavení týmu, který je schopen operovat zcela soběstačně, tvoří speciální technika (např. terénní automobil s přívěsem) a zařízení pro záchranu a vyprošťování osob v extrémních podmínkách.

Námětem cvičení je mezinárodní záchranná operace po zemětřesení, které postihlo fiktivní stát Nibyland.
Cvičení bylo zahájeno již dne 24.6. odpoledne, kdy došlo k simulaci zemětřesení s množstvím obětí a rozsáhlými materiálními škodami. Následně se stát Nibyland obrátil s žádostí o pomoc na Evropskou unii. Monitorovací a informační centrum EU pak vyzvalo všechny státy EU k poskytnutí pomoci. A právě v této chvíli, po vyhodnocení žádosti, do hry vstoupil zmíněný český vyhledávací a záchranný odřad, který byl aktivován a v sobotu dne 25.6. ve večerních hodinách připraven k vyslání do akce.
Čeští záchranáři se v neděli 26.6. přesunuli do Polska, na jehož území bude mezinárodní cvičení probíhat až do středy 29.6. Jednotce velí mjr. Pavel Hošek z HZS hl. m. Prahy.

Vyhledávací a záchranný odřad patří mezi speciální ad hoc vytvářené jednotky, díky kterým mohou hasiči poskytovat pomoc i v mezinárodním měřítku. Naposledy čeští záchranáři úspěšně pomáhali na konci roku 2003 po katastrofálním zemětřesení v iránském Bamu.

Více informací o cvičení přineseme po jeho skončení.
Sdílet