Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry založil místní hasič

Hned čtyři požáry ve Viničných Šumicích za poslední čtvrtrok má na svědomí čtyřiadvacetiletý mladík. Scénář všech požárů, při nichž vznikla škoda za více než tři milióny korun, byl navlas stejný.

Mladík se pátečního večera opil v místním hostinci a nad ránem se šel projít. Přitom se nedokázal ubránit pyromanským choutkám. Ve dvou případech odešel z místa činu s tím, že se mu rozestavěnou dřevostavbu rodinného domu a kuchyňskou linku v budově tamního zemědělského družstva nepodařilo zapálit.

Proto ani na tísňovou linku požár sám nenahlásil. Přesto se v obou případech oheň rozhořel a způsobil majitelům škodu. Další dva požáry byly už plně v jeho režii. Uprostřed listopadu zapálil skladiště se třemi tisíci tunami sena.

Jako správný dobrovolný hasič se velmi aktivně účastnil hašení požáru. Sobotní požár chaty ve Viničných Šumicích byl jeho posledním. Podnapilý žhář zapálil v chatě na několika místech oblečení a pak požár ohlásil na tísňové lince.

Skutečnost, že mladík ohlásil hned dva z požárů a ve vesnici se často chlubil svými zásluhami při jejich hašení, byla kriminalistům podezřelá. Když přidali další důkazy, mladý pyroman se k založení všech požárů přiznal. Podivného žháře policisté obvinili z poškození cizí věci.

Nyní je stíhán vazebně a musí počítat s až tříletým trestem odnětí svobody.

por. Bohumil Malášek, PČR

Sdílet