Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škola se vyprázdnila za tři minuty

Dne 27. 6. 2005 v 08:00 hod. byl vyhlášen cvičný poplach v 7. ZŠ ve Zlíně na ul. Kvítková.

Po vyhlášení cvičného poplachu si škola sama organizovala evakuaci asi 500 dětí, které byly postupně odvedeny na školní hřiště. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu hasičů na místo byl proveden průzkum školy a nataženo vodní vedení do prvního patra.

Z jednoho kabinetu a školní třídy byli zachráněni dva zranění pedagogové, kteří se nadýchali kouře a nestačili se evakuovat. Hasiči jim poskytli evakuační masky a bezpečně je vyvedli z objektu školy.

Cílem cvičení bylo prověřit nejen rychlost evakuace většího počtu dětí, ale také seznámit se s prostředím této školy, orientace v budově, možnosti záchrany osob z vyšších pater školy a samozřejmě i dostupnost hasičské techniky či prověrka příjezdových tras.

Po skončení cvičení si děti mohly prohlédnout techniku hasičů a výstroj i výzbroj zasahující jednotky. Cvičení přihlížel velitel zlínské stanice, který zanese nové poznatky do služebních dokumentů k poučení dalších hasičů.

Příjemným překvapením cvičení byla obdivuhodná souhra pedagogů při evakuaci dětí a rychlost samotné evakuace. Všechny děti se podařilo dostat ze školy za méně než tři minuty! Naopak nepříjemným překvapením byly až příliš pevné ochrany a obaly evakuační masky, které se hasičům podařilo překonat až po enormním nasazení síly.

Podobná cvičení hasiči vítají a doporučují každé z větších škol v regionu. Nácvik evakuace dětí při mimořádných událostech může být klíčový nejen pro jejich ochranu zdraví, ale i životů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet