Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva hasiči z Chicaga zemřeli po zřícení hořící budovy

Dva hasiči z města Chicago zemřeli ve středu ráno při požáru opuštěnéhpo domu. Stará cihlová budova, bývalá prádelna na ulici East 75, začala hořet ze zatím neupřesněných příčin a v průběhu zásahu se zřítila střecha.

Požár byl ohlášen těsně před sedmou hodinou ranní. V budově dle místních přespávali bezdomovci (policie se několikrát snažila budovu zabezpečit, bezdomovci si však vždy našli cestu dovnitř), proto hasiči neváhali a ihned po příjezdu začali jednotlivé místnosti prohledávat.

Robert Hoff, komisař:

Při zásahu nebereme ohled na opuštěnost budovy, v Chicagu je tvrdá zima a místní squatteři vlezou všude, jen aby se zahřáli. Snažíme se ale být při hledání osob opatrní.

Požárem byla zasažena jen malá část budovy a byl rychle zlikvidován, při příjezdu nic nenasvědčovalo tomu, že by se budova v nejbližších okamžicích měla zřítit. Naneštěstí, jen krátce po sedmé hodině – v době, kdy uvnitř hasiči vyhledávali osoby – se zřítila střecha.

Ostatní hasiči okamžitě začali hledat své kolegy, bohužel bilance zřícení je tragická: 2 mrtví hasiči (zasahovali v budově), 14 zraněných (zasahovali na střeše), z toho 6 těžce. Nikdo už by ale neměl být v přímém ohrožení života.

Při následném vyprošťování obětí bylo nasazeno přes 100 dalších hasičů z mnoha jednotek. Vyšetřování zřícení je v počátcích, předpokladem je zatím sníh na střeše, nebo stáří budovy.


Edward Strigner (dvanáct let ve službě), jeden z hasičů, kteří položili svůj život při záchraně jiných, v sedm hodin ráno končil službu, když v tom se ozvalo hlášení o požáru v budově. Nabídl se, že pomůže… Jeho kolega, Corey Ankum (přibližně dva roky ve službě), jehož manželka je osobní tajemnicí odstupujícího starosty Chicaga, po sobě zanechal tři malé děti.

Bolestnou ironií jsou letošní oslavy 100. výročí hasičů v Chicagu. Jedná se totiž o největší ztrátu (pomineme-li 11. září 2001) od požáru v Stockyards, kde zemřelo 21 hasičů a tři civilisté. Též došlo ke zřícení budovy.

Robert Hoff, komisař, pár hodin po smutné události:

Naši muži udělali při záchraně svých bratrů to nejlepší, co udělat mohli. Nezáleží, kolik zkušeností máte. Ráno, jako to dnešní, vám stále dokáže připravit překvapení. Rodiny obětí nyní budou žít s vědomím, že jejich muži byli hrdinové.

Pro zájemce se znalostí angličtiny přinášíme dvanáctiminutový záznam radioprovozu.
V 03:34 hasiči oznámí, že oheň je pod kontrolou, v 03:53 se ozve „mayday mayday, emergency…“

Sdílet